Gevoelstemperatuur Nova Zembla is top

1/2
Spaarndam

Als je een natuurijsbaan Nova Zembla noemt, moet je ook niet zeuren als er een straf oostenwindje staat. Doen ze ook niet op de mooiste baan die Haarlem en omgeving rijk is en die donderdagmiddag open ging.

Een kwartier voordat de baan opende stond er al een rij wachtenden op de dijk. Vijf jaar heeft het geduurd voordat er weer bij Spaarndam geschaatst kon worden. En dat kan in ieder geval nog tot en met komende zaterdag. Voor de zondag houdt Nova Zembla nog even een slag om de arm.

Blozende gezichten vertonen brede glimlachen bij de vrijwilligers van de bloeiende ijsclub. Dat geldt ten minste voor degenen die dezer dagen in Spaarndam verblijven. Niet voor de leden die dachten dat het toch niets meer zou worden deze winter en een krokusvakantie in het buitenland verkozen. ,,IJsmeester Theo van Lieshout zit momenteel te balen in Oostenrijk en voorzitter Pim van Essen heeft vakantie in Spanje’’, weet ijsmeester en geboren en getogen Spaarndammer Arnold van Duin met een empathische stem te melden. Buiten zwieren honderden schaatsers over een prachtige baan.

De winter was eigenlijk al een beetje afgeschreven maar komende zaterdag krijgen de jeugdleden van Nova Zembla voor het eerst in twintig jaar weer eens les op natuurijs. De jongeman die in de kantineruimte met een professioneel ogend schaatspak en helm op een bekertje chocomelk drinkt, zal daar niet bij zijn. We spreken hier over Freek van der Ham (13) uit Haarlem. ,,Ik ben twee weken geleden Nederlands kampioen marathon voor pupillen van 12 en 13 jaar geworden’’, vertelt hij zonder ophef. Nee, heeft niets over in de krant gestaan. ,,Het rijden hier gaat wel lekker. Met de wind mee ten minste, tegen kom je nauwelijks vooruit. Natuurijs is wat het is. Je rijdt hier eigenlijk wel toffer dan op een kunstijsbaan. Het is specialer.’’

Een jong gemengd Slowaaks/Turks echtpaar is met twee kinderen ook uit Haarlem naar Spaarndam gekomen. Leo (10) en Matteo (6) moeten er nog een beetje inkomen. Leo: ,,Ik sta ook voor het eerst op natuurijs. Mijn broertje is sowieso voor het eerst op ijs. We vinden het wel heel erg leuk.’’

Vrijdag gaat de baan al om 10 uur open en sluit om 22 uur. Op Facebook en de website ijsclubnovazembla.nl zijn de verdere tijden te zien.

Meer nieuws uit Haarlem