Vegetarisch fabulous

(Foto: PR)

(Foto: PR)

(Foto: PR)

(Foto: PR)

1 / 4
Mirjam van Twisk

Wat hebben Albert Einstein, Mahatma Ghandi en Pamela Anderson met elkaar gemeen? Het klinkt als de zoveelste flauwe mop, maar dit onwaarschijnlijke trio heeft wel degelijk een opvallende overeenkomst. Ze waren en zijn fervente vegetariërs.

Het zijn niet de enige beroemdheden met een diervriendelijk eetpatroon. Tennisster Venus Williams kwam onlangs uit de kast als veganist en ook bokslegende Mike Tyson laat geen dode dieren toe op zijn bord. De afgelopen tien jaar wordt vegetarisme steeds minder met argusogen bekeken.

Stichting Wakker Dier organiseerde in 2006 al de eerste verkiezing voor de Meest Sexy Vegetariër van Nederland, en wie inmiddels nog geen wekelijkse Meatless Monday inlast loopt legendarisch achter. Van gedoogd is vegetarisch zelfs officieel hip te noemen. Maar eerlijk is eerlijk: het is in die tien jaar ook wel een stuk makkelijker geworden om van vlees en vis af te blijven.

Snackbar

Vroeger had je per dorp een muffe reformwinkel met bijpassend assortiment. Tegenwoordig schieten de stijlvol ingerichte biologische supermarkten uit de grond, inclusief schappen vol smakelijke, plantaardige alternatieven. De Vegetarische Slager experimenteert met lupinebonen als basis voor een nieuwe generatie vleesvervangers, die soms weinig verschillen van het echte werk. De vegetarische schappen van de reguliere supermarkten groeien als kool en de eerste vegetarische snackbar opende dit jaar de deuren in Den Haag.

Iets kan hip zijn, om over te schakelen op een vegetarisch eetpatroon heb je wel degelijk ruggengraat nodig. Dat gaat altijd wat makkelijker met een duidelijke beweegreden. Floris de Graad, directeur van de Vegetariërbond kent de lange lijst. ,,Dierenwelzijn, milieu, wereldvoedselverdeling of gezondheid.”

De Graad is opgegroeid zonder vlees. Voor wie vegetarisch wil worden op latere leeftijd, is de overstap niet altijd even eenvoudig. ,,De laatste jaren is vleesvrij eten gelukkig gemakkelijker geworden. Mensen kiezen steeds bewuster voor hun voeding. Daarbij komen alle vleesschandalen en zaken als overgewicht. Vlees ligt daardoor steeds minder voor de hand.’’

Was je vroeger vegetarisch of vleeseter, diervriendelijk eten is nu een stuk minder zwart-wit ingedeeld. Ben je pescotariër, dan eet je geen vlees maar wel vis. Flexitariërs eten af en toe vlees, veganisten eten en dragen helemaal geen dierlijke producten – dus ook geen honing of zijde – en vleesverminderaars kiezen ervoor om het eten van vlees en vis langzamerhand af te bouwen.

Al met al telt Nederland 700.000 vegetariërs. ,,De groep verstokte vleeseters, mensen die elke dag vlees eten, zal nooit helemaal verdwijnen. Dat is ongeveer een derde van de bevolking”, vertelt De Graad. ,,Maar tussen hardcore vegetarisch en deze groep zit een enorme groep van zo’n 3 tot 4 miljoen Nederlanders die ervoor kiest steeds minder vlees te eten.”

Omslag

De toekomst voor het vegetarisme ziet er rooskleurig uit. Steeds meer 50-plussers denken, geconfronteerd met hun gezondheid, beter na over hun eetpatroon. Maar de kansen voor een vleesvrij Nederland liggen vooral bij hoogopgeleide vrouwen tussen de 16 en 35 jaar. ,,Van hen krijgen we steeds meer vragen binnen. En dat is goed: dat is de groep die voornamelijk de boodschappen doet, en dus voor een echte omslag kan zorgen.”

Van de ene op de andere dag stoppen kan moeilijk zijn, onderschrijft De Graad. ,,Maar wie een andere manier van koken ontwikkelt en het langzaam aan doet, kan makkelijker zonder vlees en vis.”

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.