Toch 'nee' tegen nieuwe Vomar Heemstede

Eind deze week moet de nieuwe coalitie een feit zijn.

Eind deze week moet de nieuwe coalitie een feit zijn.

Sjaak Smakman
heemstede

Het nieuwe college gaat vrijwel zeker bestaan uit de grote winnaar van de raadsverkiezingen HBB en de twee huidige coalitiepartijen VVD en CDA.

Na gesprekken met alle partijen waren er volgens twee HBB twee ’werkbare opties’ voor een nieuwe coalitie: samen met VVD en CDA of samen met D66 en PvdA/GroenLinks. Afgelopen woensdag besloot HBB om eerst verder te gaan praten met VVD en CDA.

Dit weekeinde is verder gepraat en daar is uit gekomen dat HBB inderdaad met deze twee partijen verder wil gaan. Met name op het gebied van financiën kan HBB beter uit de voeten met CDA en VVD dan met de drie andere partijen, zegt voorman Remco Ates. De drie partijen hopen eind van de week een akkoord in elkaar te hebben gesleuteld.

Buiten de boot

D66, de tweede grote winnaar van de verkiezingen, valt nu buiten de boot. Wethouder en lijsttrekker Jur Botter voelt zich overvallen: ,,Wij hadden juist gehoopt dat wij samen met HBB als de twee grote winnaars zouden gaan kijken wie de derde partij in het college zou kunnen worden’’. Hij is ook verbaasd over de motivatie van HBB: de Vomar, hoogbouw en het Manpadslaangebied zijn drie belangrijke punten waar HBB recht tegenover VVD en CDA stond de afgelopen jaren. Zoals de zaken er nu voorstaan, is er een ’klein wonder’ nodig wil D66 in het college blijven en kan Botter nog vier jaar door, geeft hij meteen toe.

Blij

Omgekeerd is Van de Stadt blij dat zijn VVD ondanks het verlies van drie van de zeven zetels vrijwel zeker in het college blijft. Daarvoor heeft zijn partij wel een belangrijke concessie moeten doen: de VVD heeft de omstreden verhuizing van de Vomar altijd voluit gesteund maar komt nu op dat standpunt terug. ,,De Vomar heeft in de campagne een grote rol gespeeld en als de kiezers dan zo’n duidelijk signaal afgeven dan moet je daar als democratische partij ook naar luisteren’’, aldus Van de Stadt. Ates bevestigt dat de Vomar voor zijn partij een ’heel hard punt’ is.

Schadeclaim

Het risico dat de gemeente straks een hoge schadeclaim van ontwikkelaar Hoorne Vastgoed krijgt, schat Van de Stadt niet al te hoog in. ,,Als verantwoordelijke wethouder heb ik er in de hele procedure altijd heel goed op gelet dat we als gemeente uiteindelijk nog ’nee’ zouden kunnen zeggen. Verder is er door de verkiezingen een nieuwe politieke realiteit ontstaan en als Hoorne Vastgoed een claim indient zal een rechter daar altijd ook rekening mee houden.’’ Maar hij gelooft niet dat er een claim komt, zegt Van de Stadt: ,,De ontwikkelaar heeft hier nog veel meer bezittingen en heeft er ook alle belang bij om de relatie met de gemeente goed te houden.’’

Beschikbaar

Afhankelijk van de uiteindelijke portefeuilleverdeling is Van de Stadt beschikbaar voor een derde wethoudersperiode, zegt hij. Eerder liet hij weten het na twee periodes voor gezien te houden. Dat hij toch wel wil aanblijven heeft volgens hem ook te maken met de commotie over het wachtgeld voor wethouders die vrijwillig terugtreden.

CDA’er Christa Kuipers wil alleen kwijt vertrouwen te hebben in de afloop. Hoorne Vastgoed was vandaag niet bereikbaar voor een reactie.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.