Midstay in school Floriande

Bart Boele
Hoofddorp

In een deel van het voor Haarlemmermeer Lyceum in de Hoofddorpse wijk Foriande komt een midstay: zeventien appartementen voor mensen die op straat dreigen te komen staan. Zij mogen daar maximaal twee jaar verblijven.

De gemeente wil de midstay in elk geval tien jaar gebruiken. Dat maakte woonwethouder Tom Horn (PvdA) donderdagavond bekend.

De school in Floriande is beschikbaar gekomen na de oplevering van het nieuwe Haarlemmermeer Lyceum aan de zuidkant van Hoofddorp. De omwonenden zijn woensdagavond op de hoogte gesteld. De midstay gaat niet volgende week open: er moet nog een vergunningsprocedure worden doorlopen.

Haarlemmermeer wil minimaal twintig midstay-appartementen, waar mensen de gelegenheid krijgen om hun leven weer op de rails te krijgen. Er wordt nog een tweede locatie gezocht, ook omdat Haarlemmermeer 333 statushouders (asielzoekers) onderdak moet brengen. ,,We zoeken naar onorthodoxe mogelijkheden'', aldus Horn.

De midstay is een van veel onderwerpen op de lokale woningmarkt. Op verzoek van de VVD sprak de gemeenteraad daar gisteravond over. VVD'er Pieter Jan de Baat deed een reeks van Amstelveen geleende suggesties. Geen alleenstaande in een gezinswoning maar meerdere personen, tijdelijke contracten en scheefhuren aanpakken. Ook wil de VVD graag woningen in lege kantoorpanden zien.

Dat laatste valt nog niet mee, stelt wethouder Horn. Met name op kantorenpark Beukenhorst-West, waar veel leegstand is, wordt daarover gesproken met eigenaren van panden. ,,Maar dan moeten zij wel hun bezit afwaarderen en dan praten we over groot geld. Het gaat niet om dubbeltjes'', aldus Horn. Bovendien moeten er in de panden appartementen worden gebouwd en die investering moet worden terugverdiend.

De al ingezette 'ontlabeling' van jongeren- en seniorenwoningen roept bij de gemeenteraad vragen op. Jongeren moeten nu al zo lang wachten op een woning. Dat is waar, zegt Horn, maar alleen woningen waar een heel gezin kan wonen verliezen het label jongerenwoning.

Bij seniorenwoningen kunnen grotere stappen worden gezet. Wie vandaag 55 jaar wordt, heeft binnen een paar maanden een seniorenwoning. De leeftijdsgroep tussen 25 en 55 jaar moet er tien tot twaalf jaar op wachten. ,,Er is sprake van een wanverhouding'', aldus Horn.

De gemeenteraad wil maatregelen om meer sociale huurwoningen beschikbaar te krijgen. Er zijn drieduizend woningzoekenden en er komen per jaar 500 woningen beschikbaar, wat lange wachttijden oplevert. Veel kan de gemeente echter niet doen. De huurwoningen zitten voornamelijk bij corporatie Ymere, voor nieuwe woningen is de gemeente afhankelijk van projectontwikkelaars. Bij hen kan de gemeente wel verzoeken indienen.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.