De Raaks wordt niet afgebouwd, plan bij Jopenkerk van de baan

Raaks complex. Foto United Photos/Paul Vreeker

Ron Amesz
haarlem

De Raaks wordt voorlopig niet afgebouwd. Projectontwikkelaar MAB ziet definitief af van de ontwikkeling van het stuk grond bij de Jopenkerk.

De gemeente loopt twee miljoen euro mis aan 'niet gerealiseerde grondopbrengsten'. Ook de geplande ondergrondse fietsenstalling is voorlopig van de baan.

Haarlem en MAB hadden een overeenkomst dat de projectontwikkelaar de grond zou afnemen en met appartementen en winkels zou bebouwen. Met een beroep van MAB op 'economische overmacht' is de overeenkomst na een aantal gesprekken vlak voor de zomer ontbonden.

Volgens een woordvoerder van MAB wilde het bedrijf niet op korte termijn gaan bouwen. ,,Zoals bekend zijn de markomstandigheden niet gunstig. Bovendien hebben we nog 24 appartementen te koop staan in het gebied. Met nieuwbouw zou de verkoop daarvan nog lastiger worden.''

Vastgoedwethouder Cassee (D66) zegt begrip te hebben voor het besluit van het bedrijf. ,,Ik begrijp dat MAB niet voor leegstand gaat bouwen. Je kan als gemeente wel ijzerenheinig vasthouden aan het oorspronkelijke plan, maar dat is niet realistisch. Juridisch houdt het ook geen stand.''

De gemeente blijft eigenaar van de grond en kan dus met een nieuwe ontwikkelaar in zee gaan. Cassee zegt vast te houden aan het plan voor de ondergrondse stalling. ,,Ik vind het zeer vervelend dat de fietsgarage niet gebouwd is. Achteraf gezien hadden we die niet als sluitstuk van het bouwproject moeten zien. Je ziet de gevolgen: op zaterdagavond struikel je over de fietsen.''

De gebouwen Lantaarn en Venster met dertig woningen zouden op de kop van de Wilhelminastraat komen, tussen de parkeergarage en de Jopenkerk. Op het perceel staat nu een tijdelijke fietsenstalling. Ter compensatie heeft MAB hieraan meebetaald. Ook is een deel ingericht als moestuin.

Ondanks de tegenvaller houdt de gemeente nog steeds flink geld over aan de ontwikkeling van het Raaks-gebied. Volgens de laatste raming ruim 2,3 miljoen.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.