Behandeling strafzaak tegen Haarlems raadslid Baaijens fors uitgesteld

Jacob van der Meulen
Haarlem

Het is al ruim twee jaar geleden dat tegen het Haarlemse raadslid Jan Baaijens (Actiepartij) aangifte werd gedaan wegens mishandeling. Maar het kan nog wel een jaar duren voordat hij zich uiteindelijk moet verantwoorden voor de rechter, bleek donderdag.

Op 4 oktober 2015 kwam een langslepende burenruzie tussen Baaijens en Haarlemmer Nico Sweers tot een uitbarsting. Vlak bij hun woonboten aan de Spaarndamseweg kwam het tot een treffen tussen enerzijds Baaijens en anderzijds Nico Sweers en zijn vrouw.

Na wat heen en weer geduw en slaan viel uiteindelijk de vrouw op de grond en brak daarbij haar pols. Het geheel werd met een camera vanaf de woonark van Sweers vastgelegd.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Mede op basis van de camerabeelden besloot het openbaar ministerie Baaijens te vervolgen. Hij zou Sweers’ vrouw hebben geslagen of getackeld waardoor ze viel.

De zaak werd echter door de rechtbank opgeschort om te kijken of het conflict via mediation de wereld uit geholpen kon worden. Dat mislukte echter jammerlijk.

Het openbaar ministerie besloot vervolgens ook Sweers te vervolgen. Volgens de tenlastelegging heeft hij in 2014 en 2015 via e-mails voortdurend smaadschriften over Baaijens verstuurd, onder andere naar Haarlems Dagblad.

Verder wordt hij ervan verdacht om op die bewuste 24 oktober 2015 Baaijens te hebben bedreigd met een misdrijf tegen het leven of minimaal met zware mishandeling. Op de beelden was te zien dat hij slaande bewegingen maakte in de richting van Baaijens terwijl hij een lang voorwerp in zijn hand hield.

Wijkagent

Het lijkt alsof Baaijens hetzelfde voorwerp ook even in zijn hand heeft gehad en daarmee Sweers bedreigde. Ook dat wordt hem ten laste gelegd.

Tijdens een regiezitting konden de advocaten nieuwe onderzoekswensen kenbaar maken. Jan Baaijens was niet naar de rechtbank gekomen. Sweers en een aantal medestanders wel.

De advocaat van Baaijens herhaalde een eerder verzoek om de agent te horen die de camerabeelden heeft bestudeerd en van analyse had voorzien.

Verder wilde hij de wijkagent laten horen die na afloop van de dramatische gebeurtenis een buurtonderzoek deed waarbij bewoners over het langlopende conflict werden bevraagd. Hij schreef daarover een zogenaamd sfeer proces verbaal.

Niet relevant

De rechtbank vindt echter dat beide agenten niet als getuigen hoeven te worden gehoord. De camerabeelden staan niet alleen op YouTube, maar zitten ook in het dossier en kunnen door de rechtbank zelf worden bekeken en beoordeeld.

Verder vindt de rechtbank dat de verklaringen van buurtbewoners over het conflict niet relevant zijn om tot bewijsvoering te komen over wat die 24te oktober is gebeurd.

Drie andere getuigen worden nog wel gehoord. Het gaat om Baaijens zelf, zijn vrouw en Sweers en zijn vrouw. De politierechter maakte donderdag bekend dat zij zullen worden gehoord door de rechter-commissaris. Die heeft daar voor maart 2018 geen tijd voor, maakte de rechtbank duidelijk.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.