OM: vroeg werk van Anton Heyboer 'hoogstwaarschijnlijk' vals

Anton Heyboer met viool. Archieffoto.

Kees van der Linden
Amsterdam

Een omvangrijke verzameling onbekend werk van Anton Heyboer uit de jaren vijftig, de zogenoemde collectie-Santen, is volgens het Amsterdamse OM ’hoogstwaarschijnlijk’ vals.

Dat is donderdagmiddag bekendgemaakt. In opdracht van het OM hebben deskundigen van het Nederlands Forensisch Instituut en de Universiteit van Amsterdam zich gebogen over het werk, dat vorig jaar september deels in beslag werd genomen bij galerie de Anton Heyboerwinkel aan de Prinsengracht.

Aanleiding voor het onderzoek waren verschillende aangiften van vervalsing, onder meer door een kunsthandelaar en één van Heyboers weduwen. De onderzoeksresultaten onderschrijven de overtuiging van Heyboers weduwen en de Haarlemse taxateur Willem de Winter, die van begin af aan hebben gezegd dat de collectie niet authentiek is.

Santen

Volgens de eigenaren van de galerie, Georges Knubben en Couzijn Simon, betreft het etsen en schilderijen afkomstig uit de nalatenschap van de Haarlemse kunstenaar Josef Santen (overleden 1988), die in de jaren ’40 en ’50 met Heyboer was bevriend. Zij kochten het werk verspreid over een aantal jaren van een man die zich voorstelde onder een valse naam, een feit dat de twijfel over de echtheid van de collectie-Santen flink heeft gevoed.

Knubben en Simon geloven echter heilig in de echtheid van het werk, tot op de dag van vandaag. De conclusie van het OM is bij hen dan ook ingeslagen als een bom. Overigens oordeelde de civiele rechter eerder dat de galeriehouders geen deel uitmaken van de zwendel en dat mocht komen vast te staan dat het werk vals is, dat ook zij bij de neus zijn genomen.

Strafrechtelijk onderzoek

Het strafrechtelijk deel van het onderzoek is nog niet afgerond. Wie voor de vervalsingen verantwoordelijk moet worden gehouden, heeft het OM nog in onderzoek. Dat is ook de reden dat er geen toelichting wordt verstrekt op de aanpak van het forensisch onderzoek. Het strafrechtelijk onderzoek zal nog zeker ’enkele weken tot maanden’ gaan duren.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.