Oud-burgemeester Cebu in opspraak

Rien Floris
Cebu

De Filipijnse president Duterte heeft de namen openbaar gemaakt van ruim honderdvijftig politici, rechters, militairen en politie-officieren die betrokken zijn bij drugshandel. Onder hen ook de voormalige burgemeester van Cebu Mike Rama. Haarlemmermeer heeft een vriendenband met Cebu. Na de tyfoon Haiyan die in 2013 duizenden slachtoffers maakte, werd samen met deze krant geld ingezameld voor de getroffenen in Cebu.

President Duterte voert een keiharde strijd tegen de drugshandel op de Filipijnen. De politie heeft toestemming om drugshandelaren dood te schieten. Daarnaast zijn er onbekende doodseskaders actief die drugshandelaren uit de weg ruimen. Sinds 30 juni, toen Duterte aantrad, zijn al 500 doden gevallen.

Naam zuiveren

De overheidsfunctionarissen die hij nu beschuldigt van relaties met de drugswereld moeten zich binnen 24 uur melden. Rama wordt in verband gebracht met drugsbaronnen Tata Negro en Jeffrey 'Jaguar' Diaz. De laatste probeerde politici 'te kopen'.  Mike Rama reageert op de beschuldigingen via Facebook. Hij vindt het ’bedroevend nieuws’ en vraagt zich af of dit de weg is om de oorlog tegen drugs te winnen. ,,Ik zal volledig meewerken met de autoriteiten om mijn naam te zuiveren en ik vertrouw erop dat ik de kans krijg mijn onschuld te bewijzen. Mijn familie en ik zijn altijd gezagsgetrouwe burgers geweest en tegen drugs.’’ Rama zou zelf een drugstest hebben geweigerd.

Fondsen

Mike Rama, tot mei dit jaar burgemeester van Cebu, is een flamboyante man, zo bleek wel tijdens ontmoetingen in Cebu met leden van Vriendschapsband Haarlemmermeer Cebu (VHC). Ook een man die soms nadrukkelijk om geld vroeg van de hulpprojecten die VHC hier heeft opgezet. Zo wilde hij graag zelf de fondsen beheren voor herbouw van het ziekenhuis dat na de tyfoon en een aardbeving was ingestort.

Geoormerkt geld

Het bestuur van VHC ging daar echter niet in mee omdat er veel corruptie is op de Filipijnen. Het geld (225.000 euro) werd geoormerkt voor projecten en VHC doet alleen zaken met de uitvoerders van de hulpprojecten zelf. Wel kreeg Rama in april 2014 - als teken van goede wil - een cheque overhandigd van 1 miljoen peso (17.000 euro). Geoormerkt geld bestemd voor medicijnen en apparatuur waar ernstig behoefte aan is. ,,We geven dat geld niet zomaar. Het is 'geoormerkt geld' dat is bedoeld voor medicijnen en apparatuur die ze nodig hebben. Het is niet de bedoeling dat dit geld in stenen of salarissen wordt gestoken'', aldus Jan Willem Ittmann van VHC indertijd.

Bij een volgend bezoek - ruim een half jaar later - bleek het geld aanvankelijk onvindbaar. Uiteindelijk bleek de donatie te zijn gestort in een Trustfonds voor Cebu. Keurig netjes, maar niet met de bestemming 'hulp aan de patiënten’ die in een armzalige brandweerkazerne lagen.

,,Inmiddels is bekend dat de 1 miljoen peso zijn besteed voor de aanschaf van dertig nieuwe bedden, die inmiddels in het noodziekenhuis staan’’, laat Jan Willem-Ittmann uit Cebu weten waar een delegatie van VHC momenteel vertoeft. ,,Verder is de nieuwbouw van het ziekenhuis, waar vorig jaar mee is begonnen, stil gelegd. De grond waarop het nieuwe ziekenhuis wordt gebouwd, is voor een deel nog van een ’private owner’. Zolang deze grond nog niet in het bezit is van de gemeente Cebu wordt er niet gebouwd.’’

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.