Regisseur Ingrid Kuijpers: ’Humor is een manier om de pijn dragelijk te maken’

Voorstellingen van Golden Palace zijn vaak tragikomisch. © Foto Ben van Duin

Jos Schuring
Haarlem

Vier mensen nemen zich voor om op een avond de wereldproblemen op te lossen en wel door het maken van een theatervoorstelling. Zie hier in een notendop de nieuwe productie van Golden Palace, ’Het moet wel leuk blijven’.

„Het viertal maakt zich zorgen over de samenleving’’, vertelt regisseur Ingrid Kuijpers. ,,Ze kunnen de globalisering nauwelijks bijbenen en worden daar depressief van. Ze vinden dat het slecht gaat met de wereld en willen daar iets aan doen. Ze besluiten samen tot het maken van een voorstelling omdat ze denken daarmee de wereld te kunnen veranderen. Tijdens dat proces laten ze alle theaterwetten los en wordt het publiek onderdeel van de voorstelling.”

Speelbal

De voorstellingen van Golden Palace gaan altijd over gewone stervelingen, mensen zonder geld of macht.

Kuijpers knikt: „Ze zijn een speelbal van krachten waar ze geen invloed op hebben en proberen dan toch iets te doen. Ik vind dat mooi. Als je bedenkt hoe de mens ooit is ontstaan: we komen uit het bos en gingen eten verzamelen om te overleven. Later kwamen er allemaal slimme uitvindingen en nu zijn er macrokrachten en is er zoiets als een economie waar niemand meer grip op heeft.”

En dus ga je theater maken? Lachend: „Ja dat is wel geestig eigenlijk. Het lijkt wel behoorlijk veel op mijn eigen situatie. Ik maak ook theater en ik ben ook een gewone sterveling.” Meen je dat nou? „Nou ja.. Ik kijk als een toeschouwer naar de wereld en heb het geluk dat ik daar theater over kan maken.”

Tragikomisch

Golden Palace speelt jaarlijks in Haarlem. Wie de groep wel eens aan het werk zag, weet dat de voorstellingen vaak een tragikomisch karakter hebben. Kuijpers: „Verdriet is ons uitgangspunt, maar humor is een manier om de pijn dragelijk te maken.” Golden Palace bestaat al zeventien jaar en slaagt er telkens weer in om vlijmscherp de tijdgeest te vangen in hun voorstellingen waarbij teksten ondergeschikt zijn aan wat je ziet. De mimers maken voorstellingen op basis van improvisatie.

Met niet meer dan een vaag uitgangspunt trekken spelers en regisseur zich terug in het repetitielokaal om daar acht weken later met een complete voorstelling uit te komen.

„Altijd spannend en altijd lastig. Ik heb wel eens meegemaakt dat we twee weken van tevoren nog niet wisten wat we aan het maken waren. Dan ontstaat er paniek. Daar is nu gelukkig geen sprake van. We hebben nog even te gaan en het is voor driekwart klaar.”

Het moet wel leuk blijven van Golden Palace. 21 t/m 24 september in De Toneelschuur in Haarlem, première op 24 september.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.