Corporatie Hillegom slaat scheefhuurders voor de volle mep aan

Sjaak Smakman
Hillegom

Ongeveer vijfhonderd huurders van corporatie Stek krijgen op 1 juli te maken met een huurverhoging van 5,4 procent. Voor alle overige ruim 6.000 huurders blijft de verhoging dit jaar beperkt tot het inflatiepercentage van 1,4 procent.

De groep die meer gaat betalen bestaat uit de zogeheten scheefwoners: mensen die in een sociale huurwoning zitten maar gezien hun inkomen volgens de geldende normen te goedkoop wonen.

De forse huurverhoging moet een stimulans zijn om te verkassen naar een wat duurdere woning die als het goed is ook meer ruimte en comfort biedt.

De huurverhoging van 5,4 procent geldt overigens niet voor ’scheefwoners’ die al in een vrije-sectorwoning van Stek wonen, zo heeft de Huurdersbelangenvereniging Bollenstreek (HBVB) bedongen bij Stek bij het overleg over de huurprijsverhogingen.

Als zij besluiten te verhuizen komt er immers geen sociale huurwoning vrij, is de achterliggende gedachte. Een tweede argument is dat deze groep huurders al een marktconforme prijs betaalt.

Stek heeft ongeveer 650 huurwoningen in de vrije sector, die begint bij huren boven de 710 euro per maand.

De maximale hoogte van de huurverhogingen wordt overigens vastgesteld door het rijk. De corporaties moeten dan besluiten in hoeverre ze die doorvoeren. Daarvoor overleggen ze met huurdersverenigingen en maken ze afspraken met de gemeenten waarin ze werken.

In Hillegom verhuurt Stek 2200 woningen. Alle huurders krijgen voor 1 mei persoonlijk bericht over de huurverhoging.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.