'In een woonwijk mag geen meeuwenkolonie zijn'

'In een woonwijk mag geen meeuwenkolonie zijn'

Leontien van Engelen
haarlem

Ambtenaren gaven Haarlemmers woensdagavond tips hoe ze een loopje kunnen nemen met de wet. Beleidsambtenaar Niels van Esterik en stadsecoloog Dik Vonk stonden tientallen bezoekers met raad en daad bij om ‘burgerlijk ongehoorzaam’ te zijn tijdens een inloopavond over de meeuwenoverlast in met name Haarlem-Noord.

De eerste meeuwenkolonies zijn deze week weer gesignaleerd boven Haarlem, meldde Vonk.  De gevleugelde schreeuwlelijkerds zijn net als andere vogels beschermd volgens de Europese wet. Nesten mogen niet worden verstoord, laat staan de eieren weggehaald. Vonk: ,,Ik vind: in een woonwijk mag geen meeuwenkolonie zijn. Alleen maakt de wet daar geen uitzondering voor.’’

Zijn tip: ,,Als je de Flora- en Faunawet heel goed leest, mag je een beginnend nest weghalen’’, hield hij de verontruste bezoekers voor. ,,Neem wel een pet en een bezem mee.’’ Zijn collega Van Esterik: ,,Een collega van me haalt ook nesten weg. Maar u hoort van mij niet dat het mag. We zeggen alleen: wees creatief. Verder kan ik niet gaan.''GroenLinkswethouder Rob van Doorn organiseerde de avond voor radeloze burgers, maar verscheen zelf toch niet.

Dit tot woede van sommige aanwezigen, die hoopten dat de uitnodiging voor de avond inhield dat er een oplossing zou worden gepresenteerd.  Wat gaat de gemeente doen?, was de vraag die geregeld werd gesteld. ‘Niets’, was het ontluisterende antwoord van de twee ambtenaren.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.