Nieuw spul, vertrouwde gezichten

foto united photos/toussaint kluiters

Dimitri Walbeek
Bloemendaal

Een kleutermeisje meldt zich dinsdagochtend met een onverwachte meevaller. Ze klampt directeur Astrid Kaandorp aan van de door brand verwoeste Bos en Duinschool.

Met haar vader bezoekt Isa het noodgebouw op het trapveldje aan de Zomerzorgerlaan in Bloemendaal. Want er is verheugend nieuws. ,,We hadden speelgoed mee naar huis genomen om schoon te maken. Dat hebben we nu nog thuis. Dus dat is gered van de brand’’, meldt ze triomfantelijk.

Het is de laatste week van de zomervakantie. Toch kan deze opsteker, in de ogen van het meisje, echt niet tot de eerste schooldag wachten.

Uitkruien

Vier weken geleden brandde een groot deel van haar school af, nu is er door veel mensen gewerkt om de noodlocatie schoolklaar te maken. Terwijl volwassenen zich bekommeren om zaken waar volwassenen zich om bekommeren, laten leerlingen weten wat hen bezighoudt. Ook al staat het noodgebouw in dezelfde straat als de oude school, kinderen hebben daar zo hun eigen vragen over.

Ouder en MR-lid Margret Swart heeft een mooi voorbeeld. De school kent een traditie waarbij kinderen uit de hoogste groep aan het einde van het schooljaar met een kruiwagen door de schoolpoort worden gereden en daar uitgekieperd: uitkruien genaamd. ,,Nu vraagt een kind uit de achtste groep bezorgd: maar waar word ik nu uitgekruid?’’

Veel spullen zijn vergaan of beschadigd door de brand. Des te meer waarde krijgen de zogeheten afscheidstafels van de groepen 8 van de laatste jaren die zijn gered. Deze verhuizen mee naar de twee bouwlagen naast de rotonde bij de Zomerzorgerlaan en Brederodelaan. In het nieuwere deel hield de brand niet huis waardoor er in de kleuterklassen nog spullen zijn gered.

Appeltjesgroen

Als het weer het toelaat, wordt de tijdelijke school wit geverfd. De schoolkleur appeltjesgroen had de voorkeur, maar de lokalen moeten schoon worden teruggeven en dat kost te veel geld. Een witte laag vindt de verhuurder geen probleem.

Juffen en meesters zijn de lokalen nu aan het inrichten. Met man en macht, dag en nacht. Dozen voor nieuwe boeken zijn gearriveerd, het meubilair zit er ook aan te komen. De fabriek die deze maakt, is speciaal voor de Bos en Duinschool productie gaan draaien tijdens de vakantie. Het valt directeur Astrid Kaandorp en haar crisisteam (met onder anderen oud-directeur en oud-wethouder Ton Bruggeman en MT-lid Martin Goossens) op hoeveel saamhorigheid loskomt en hoeveel medewerking er wordt aangeboden.

Praktische hulp

Crisisteamlid Ralph van der Molen, vastgoedbeheerder van BK Groep uit IJmuiden, werkt naar verluidt ook zeven dagen per week mee om de school op tijd af te hebben. ,,We moeten buurtbewoners en ouders bij wijze van spreken bij de deur tegenhouden. Ze willen allemaal aan de slag om op te bouwen’’, zegt hij.

Ouder Margret Swart: ,,Ze bieden allemaal praktische hulp aan. Dat gaat van: ’zal ik de post opvangen?’ tot aan het aanbod om alvast nieuwe zwartepietenpakken te naaien. Er staan hier soms volwassen mannen letterlijk te huilen om wat er is gebeurd. Dan zie je weer welke impact de brand heeft.’’

De vraag is nu hoe het nieuwe gebouw functioneert. Er wordt nog gewerkt aan airconditioning om de bovenste laag te koelen. De lokalen zijn prima, iets kleiner dan de school gewend is. Enige echte obstakel is het aantal wc’s. Dat zijn er waarschijnlijk te weinig, maar dat moet de praktijk uitwijzen. Voor de rest is alles aanwezig om maandag te beginnen. Directeur Kaandorp: ,,Met nieuwe spullen en vertrouwde gezichten.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.