Achtergronden grote schietpartij in Antoniestraat langzaam duidelijker

© Michel van Bergen

Jacob van der Meulen
Haarlem

Stukje bij beetje worden de achtergronden van de enorme schietpartij, afgelopen zomer in de Spaarnwouderbuurt, duidelijker. Dat gebeurde tijdens een zitting waar de Haarlemse rechtbank dinsdag drie mannen, die worden verdacht van betrokkenheid, voorlopig in vrijheid stelde.

Volgens een tip die binnenkwam bij de Criminele Inlichtingen Eenheid ging het om een conflict over drugs tussen twee rivaliserende groepen.

Toen de dampen waren opgetrokken trof de politie in de nacht van 22 juli in de Antoniestraat veertien hulzen, een vuurwapen, een mes en een man met een schotwond aan. Een dag later werd op de intensive care van het Medisch Centrum Alkmaar een man met een schedelbasisfractuur formeel als verdachte aangemerkt.

Conflict

In grote lijnen zou het gaan om een conflict tussen een Antilliaanse groep uit Den Haag enerzijds en een groepje met mannen van Turkse en Nederlandse afkomst uit Amsterdam, Velsen en Haarlemmerliede en Spaarnwoude anderzijds. Die laatste groep van vier werd al snel aangehouden. Drie van hen stelde de rechter gisteren in vrijheid in afwachting van hun proces begin volgend jaar.

Beide groepen zwijgen tot op de dag van vandaag over de exacte aanleiding van het gewapende treffen rond vier uur in de nacht. Maar in het onderzoek heeft de politie behalve de tip bij het CIE ook andere informatie gekregen die wijzen op een conflict over drugs.

Wietkwekerij

De Antilliaanse man die in het Alkmaarse ziekenhuis werd aangehouden zou volgens een bron een rip deal hebben gepland van een wietkwekerij van familie van de Nederlander. Toen de Antilliaan in de bewuste nacht met anderen in een huurbusje in de Spaarnwouderbuurt werd gesignaleerd, werd alarm geslagen.

Daarop reden vanuit diverse richtingen de leden van de andere groep naar Haarlem om de strijd aan te gaan. Met een Audi en een Volkswagen Polo werd het busje klemgereden in de Antoniestraat. Daar werden de schoten gelost waarvan de kogels ook bij diverse woningen in de buurt door de ramen vlogen.

Mishandeld

De Antilliaan die de rip deal zou hebben gepland werd met een ploertendoder zwaar mishandeld. Vervolgens werd er vanuit deze groep geschoten op de Turken en de Nederlander. Een van hen liep een schotwond in de arm op en werd aangehouden. De anderen vluchtten. Een taxichauffeur bracht de Antillianen naar het station.

S. Y. (28) uit Amsterdam zou die nacht de jacht op de Antillianen hebben geopend, nadat R. O. (24) uit Haarlemmerliede hem zou hebben gebeld. B. B. (25) uit IJmuiden en C. G. (22) - woonplaats onbekend - werden getipt en kwamen ook naar de Spaarnwouderbuurt.

Eenmaal ter plekke zou S. Y. een Browning pistool uit zijn Audi hebben gepakt. Vervolgens kwam er ook een metalen ploertendoder aan te pas om de Antillianen te lijf te gaan. De Browning en de ploertendoder werden later op straat aangetroffen met het DNA van S. Y. en het bloed van de Antilliaan O. die de schedelbasisfractuur opliep.

Toeval

Dat het DNA van S. Y. op de Browning zat, komt volgens zijn advocaat omdat hij het wapen van de grond had opgeraapt. Ook zou niet hij degene zijn geweest die met de ploertendoder heeft geslagen. Dat hij die nacht in de Antoniestraat O. aantrof, een man met wie hij al eerder conflicten had, noemt S. Y. puur toeval.

De advocaten van alle vier verdachten vroegen dinsdag tijdens een pro-formazitting voor de Haarlemse rechtbank om onmiddellijke invrijheidstelling van hun cliënten. Die nacht zou het geweld immers vooral vanuit de groep Antillianen zijn gekomen.

De richting waarin de schoten vielen en de kogelgaten die zijn aangetroffen zouden dat bewijzen. Het is allemaal in de richting van de groep die geschrokken van de hevige tegenstand na het klemrijden van het busje richting de Schalkwijkerweg vluchtte. Geen enkel lid van de Antilliaanse groep wordt echter strafrechtelijk vervolgd.

Vrijheid

De vier verdachten zitten inmiddels drie maanden vast en hebben elk een eigen persoonlijk verhaal om de vrijheid te wensen. Eentje moet voor zijn zieke moeder en opgenomen vader zorgen. De ander staat op het punt om weer vader te worden. Twee anderen dreigen hun baan te verliezen als ze vast blijven.

De rechtbank gelastte tot grote blijdschap op de publieke tribune de vrijlating van B. B., C. G. en R. O. Verdachte S. Y. moet achter de deur blijven omdat het bewijsmateriaal tegen hem het zwaarst lijkt. Opvallend is dat eigenlijk geen van de verdachten een crimineel verleden lijkt te hebben.

Slachtoffer en mogelijke veroorzaker van het wildwestgebeuren in de Antoniestraat is op slag elke herinnering aan de nacht verloren. O. heeft ook geen aangifte tegen de verdachten willen doen. Hij weet van niets en wil verder zwijgen.

De zaak wordt voortgezet op 12 januari 2016.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.