Participatie is best wel eng voor politici

Bart Boele
Hoofddorp

Ja de gemeenteraad wil graag participerende burgers, maar o, o wat vinden de politici het eng om hun zeggenschap aan die burger uit handen te geven.

Dat blijkt wel tijdens een debat in de gemeenteraad over het plan van aanpak participatie. Met ’stel dat’ en ’wat als’ leggen de raadsleden hun twijfels op tafels, hoewel iedereen het er over eens is dat de ingeslagen participatieweg de juiste is.

Wat als er strijdige belangen zijn, hoe betrek je iedereen bij een project, luister niet alleen naar de grootste schreeuwer, is wel duidelijk dat de gemeenteraad uiteindelijk beslist - dat zijn wat van die punten. Dat laatste punt is een gevoelige voor de politici.

B en W willen bijvoorbeeld experimenteren met burgerzelfbestuur in wijken en dorpen zonder dat de gemeenteraad dan het laatste woord heeft. En dat is even wennen voor raadsleden.

Klachten

Net als het project Hoofddorp Centraal, waar iedereen mee mag praten over de verbinding tussen het NS-station en het raadhuis in Hoofddorp. Er zijn nu twee bijeenkomsten geweest voor iedereen die zich betrokken voelt en de eerste klachten komen al binnen.

Klachten over politici die meedoen met de participatie, terwijl de politiek met dit project nou juist de voorbereiding van een beslissing in handen van de burgers legt. ,,Dat is de maximale participatie op dit moment’’, aldus burgemeester Theo Weterings die een oproep doet aan raadsleden om niet actief deel te nemen aan zo’n project. ,,Ook niet als je daar in de buurt woont.’’

HAP-wethouder Marjolein Steffens van participatie vraagt de gemeenteraad het participeren 2.0 een kans te geven. ,,We moeten niet bang zijn om fouten te maken, dat gaat gebeuren. Daar kunnen we van leren. De gemeenteraad krijgt een andere rol, dat kunnen we met zijn allen leren en ervaren.’’

Doel van het project is burgers en bedrijven daar waar mogelijk zelf te laten bepalen wat er in hun omgeving moet gebeuren en als het kan er budget bij geven. Hoe dat allemaal democratisch vorm moet krijgen, is deel van het experiment.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.