’Wauw! Wij organiseren hier gewoon de Verenigde Naties’

560 leerlingen uit zo'n 60 landen strijken in de Grote Kerk neer voor de opening van Haarlem Model United Nations. Foto United Photos/Paul Vreeker

Nina van Oostrum
Haarlem

,,Ik ben hierdoor zoveel bewuster geworden van wat er allemaal in de wereld speelt’’, zegt de Ban Ki-moon van het Stedelijk Gymnasium, Amber Viskil (17). Vandaag gaat voor de zeventiende keer de Haarlem Model United Nations (HMUN) van start in de Grote Kerk.

De meeste jongeren die deelnemen aan de conferentie banjeren al sinds donderdag door de binnenstad, gekleed in pakken, stropdassen, jurken en colbertjes. Vaak inclusief rolkoffer. In de kerk is het een indrukwekkend schouwspel, wanneer de ongeveer 560 jongeren uit zo’n 60 verschillende landen zich verzamelen. Ze zien eruit als om door een ringetje te halen en ’secretaris-generaal’ Viskil houdt een speech in vloeiend Engels. Alles is tot in de puntjes geregeld, de jongeren zijn bloedserieus.

HMUN is het hele weekend. Jongeren van over de hele wereld debatteren en lobbyen op het Stedelijk Gymnasium in zogenaamde ’committees’. De committees debatteren over issues en stellen aan de hand van hun vergaderingen resoluties op.

Stressvol

Het weekend wordt georganiseerd door een team van zeventien leerlingen uit de vierde en vijfde klas van het Stedelijk Gymnasium. En dat doe je niet zo maar even. ,,We zijn hier al negen maanden mee bezig. Het is ontzettend stressvol, maar als ik dan even tijd heb om er rustig over na te denken, dan denk ik toch wel: wauw, wij hebben dit gewoon georganiseerd’’, zegt ’PR manager’ Eva Sevenster (17).

Hoge hakken

Na de openingsceremonie gaan de leerlingen meteen druk vergaderen in hun committees op het Stedelijk Gymnasium. De hoge hakken worden stiekem onder tafel uitgeschopt, maar wanneer iemand iets wil zeggen, zal je toch keurig je jasje moeten dichtknopen om aan het woord te mogen zijn.

Naast alle serieuze gesprekken en discussies die dit weekend worden gevoerd, is er ook tijd voor plezier. Veel jongeren kennen elkaar van andere MUN-conferenties, deze zijn namelijk over de hele wereld, en gaan gezellig uit eten om bij te kletsen. Morgenavond is er voor de jongeren een feest in club Stalker.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.