Hakken in de Berlijnse Muur

Govert Wisse

Een keer of drie ben ik met de auto naar Berlijn gereisd voor schaatswedstrijden. Dat was nog in het DDR-tijdperk. Het was altijd weer spannend om de grens tussen Oost- en West-Duitsland over te gaan.

Zoals ook de passage van de Berlijnse Muur bij Checkpoint Charlie op de zenuwen werkte. Oostduitse grenswachten waren nou niet bepaald de meest komische mensen op deze wereld.

Op 9 november 1989 viel De Muur. Twee weken later werd er weer geschaatst in Oost-Berlijn. Tientallen toeristen stonden met beitels in De Muur te hakken om stukjes mee naar huis te nemen. Ik ben ook gaan hakken, al viel dat in het snoeiharde Oostblok-beton niet mee. Ik heb nu nog steeds brokjes muur thuis liggen.

Ik verwachtte in het schaatsstadion in Oost-Berlijn louter lachende mensen met juichverhalen aan te treffen. Hoe naïef. Gevraagd naar haar reactie op de politieke omwenteling begon de oude mevrouw van de uitslagendienst zachtjes te huilen. Haar man was al ontslagen, haar was ook de wacht aangezegd. Weg zekerheid. Vrijheid om te reizen is mooi, maar wat heb je eraan als je geen geld hebt om je huur en je eten te betalen?

Na ruim 35 jaar stopt Govert Wisse eind deze maand bij deze krant. In een serie columns blikt hij terug op opvallende of grappige momenten.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.