Analyse: CDA Haarlemmerliede laat zich kaas van het brood eten

Richard Stekelenburg
Halfweg

Uithuilen en een rol in de oppositie accepteren. Er zit voor het CDA in Haarlemmerliede en Spaarnwoude niets anders op.

Theo van Heese en de zijnen mogen de verkiezingen glorieus gewonnen hebben, die overwinning bracht ze aan de zijlijn.

Maar liefst drie van de vier andere partijen zagen niets meer in samenwerking met de christendemocraten. Alleen GroenLinks (één zetel) wilde de deur naar de grootste partij nog wel openhouden.

Populisme

De CDA-campagne waarin de partij zich nadrukkelijk als redder van een zelfstandig Haarlemmerliede en Spaarnwoude had gepresenteerd, had bij de andere partijen ergernis opgeroepen. Het CDA had toch eerder ook blijk gegeven te snappen dat die zelfstandigheid misschien gewoon niet haalbaar meer was? Wat was dit dan nu voor populisme?

Er was de onduidelijkheid over de wethouderskandidaten wat wrevel opriep. Als enige partij wilde het CDA geen namen noemen. En er was nog iets: die kandidaten kwamen kennelijk niet uit Haarlemmerliede-Spaarnwoude! Was dat niet gek voor een partij die zo hard stelde dat deze gemeente het allemaal nog op eigen kracht kon?

Van Heese daarover, zonder namen te willen noemen: ,,Er waren nu eenmaal erg goede kandidaten uit de ons omringende gemeenten beschikbaar. Wie het wat ons betreft zou worden, was afhankelijk van de portefeuille. Wat is daar mis mee?’’

Getreuzel

Daar bovenop kwam in de ogen van D66, VVD, GroenLinks en PvdA vorige week het ’getreuzel’ om als grootste partij daadwerkelijk het initiatief te nemen. Het had VVD-onderhandelaar Ronald Broekhuizen verleid tot een bozig: ,,Kom op man, ga eens aan de gang!’’ en een ,,Hou op met die poppenkast.’’

In de woorden van huidig formateur Raymond van Haeften (D66) afgelopen maandag: ,,Ik had zaterdag nog steeds het idee dat het CDA er niet klaar voor is.’’

En aldus formeert Van Haeften de komende twee weken een coalitie met VVD, GroenLinks en PvdA.

Wassen neus

CDA’er Van Heese zegt zich niet aan de indruk te kunnen onttrekken dat het zo fraai door iedereen uitgesproken credo dat partijen elkaar niet zouden uitsluiten, een wassen neus is geweest. Getreuzel? Hij had, zoals afgesproken, informateur Gerard Jägers gewoon zijn werk af willen laten maken. Was dat nu zo gek? Van Heese ,,Ik vond het onbeschoft om Jägers halverwege aan de kant te schuiven.’’ En nu was de informateur nota bene gevraagd om - parallel aan de formatie - alsnog zijn gesprekken met alle partijen voort te zetten! Snapte iemand dit nog?

De vier coalitiepartijen beloven plechtig rekening te zullen houden met de door veel kiezers uitgesproken wens tot zelfstandigheid. ,,Dat is winst’’, concludeert CDA-medeonderhandelaar Ruut van Schie. Maar dat proeft als een poging tot het likken van de eigen wonden.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.