Duurzaam tankstation met zonnepanelen langs snelweg A4

Bart Boele
Hoofddorp

Haarlemmermeer krijgt een openbaar ’multifuel’ tankstation langs snelweg A4 ter hoogte van afslag Hoofddorp-Zuid/Schiphol.

Er kan ’schone’ brandstof als Liquefied Natural Gas (LNG), Compressed Natural Gas (CNG), waterstof en elektriciteit worden getankt, evenals duurzame NRG-diesel. Bij het tankstation mag een horecagelegenheid van 1.200 vierkante meter komen. Op een deel van het terrein aan de westkant van de A4, tegen de Bennebroekerweg aan, mag niet worden gebouwd vanwege de aanvliegroute van de Kaagbaan. De initiatiefnemer heeft de gebouwen voor zijn tankstation precies buiten die zone gepland. De gemeente Haarlemmermeer wil het bestemmingsplan van het Schiphol Trade Park (STP) aanpassen om dit initiatief mogelijk te maken. ,,Het multifuel tankstation met duurzame brandstoffen etaleert de ambities van het STP op het gebied van duurzaamheid en innovatie’’, aldus de gemeente, die graag de nummer één van duurzaamheid in Nederland wil worden.

Uithangbord

Bij dat streven past het plan voor het tankstation buitengewoon goed: ,,Het multifuel tankstation dient door de ligging op een zogenoemde zichtlocatie aan de A4 als uithangbord.’’ B en W van Haarlemmermeer denken dat er innovatieve en toekomstgerichte energiedragers kunnen worden ontwikkeld en mogelijk ook worden verkocht.

De initiatiefnemer wilde aanvankelijk een niet-openbaar tankstation waar alleen bedrijven gebruik van kunnen maken, maar de gemeente wilde alleen aan een openbaar station meewerken. Zo kan de duurzaamheidsambitie van Haarlemmermeer beter worden uitgedragen.

De brandstof CNG wordt gemaakt uit LNG en het productieproces gebeurt ter plaatse. Hetzelfde geldt voor de productie van waterstof. De elektriciteit voor de oplaadpalen wordt deels geproduceerd door zonnepanelen die op het dak van de overkapping zullen worden aangebracht.

Op het terrein komen ondergrondse en bovengrondse (tot vijftien meter grote) tanks en technische ruimten om brandstof (CNG) te maken. Voor het horecagedeelte dat er bij mag komen, zijn nog geen concrete plannen. De algemene conclusie van de gemeente is dat ’het plan voorziet in een groeiende behoefte aan duurzame brandstoffen voor zowel particulier als zakelijk gebruik’. Het zou een werkgelegenheid van tussen de 35 en 45 banen opleveren.

Concurrentie met het even verderop gelegen brugrestaurant met tankstation zou volgens de gemeente minimaal zijn.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.