Dracula als overbodige superheld

Luke Evans in 'Dracula untold'. Foto PR

Luke Evans in 'Dracula untold'. Foto PR

Nanska van de Laar

Nooit eerder ben ik iemand tegen het lijf gelopen die zich afvroeg hoe opper-vampier Dracula aan zijn scherpe hoektandjes is gekomen. Dat is ook niet zo vreemd; iedere uitleg zou afbreuk doen aan de mythische figuur die sinds het gelijknamige boek van Bram Stoker uit 1897 tot de (angstige) verbeelding spreekt.

Wél gaat het gerucht dat Stoker de naam van zijn bloeddorstige hoofdpersoon heeft ontleend aan de historische figuur Vlad Dracula. Deze Roemeense krijger streed in de vijftiende eeuw tegen de Turken.

Dankzij ’Dracula untold’ moet de bioscoopbezoeker tóch toezien hoe de strijdlustige prins aan zijn vampierkwaliteiten is gekomen. Daar gaat-ie dan: Prins Vlad (Luke Evans) wil het Turkse leger onder leiding van Mehmed II (Dominic Cooper) met alle macht tegenhouden om zijn gezin en landgenoten te beschermen. Zijn leger is echter te zwak. Daarom zoekt hij hulp bij een sinister wezen in een grot waarin overal mensenresten rondslingeren.

Onder bepaalde voorwaarden krijgt hij drie dagen lang vampierkrachten. Die zijn behoorlijk anders dan die uit de Dracula-films uit vervlogen tijden, toen Christopher Lee nog zijn tanden in jonge maagden zette. Zinderend waren destijds de beelden van de puntige tanden die in de vrouwennek werden gedrukt en een bijna orgastische reactie opwekten.

Vlad is van een andere orde: hij krijgt superkrachten, kan in duizenden oersterke vleermuizen veranderen en krijgt de snelheid van een F-16. Daarmee komen de actieliefhebbers volop aan hun trekken, maar is het huilen voor de horrorfanaten die Dracula toch liever als een gotisch wezen hadden behouden in plaats van een middeleeuwse superheld.

Dracula untold

Regie: Gary Shore

Met: Luke Evans, Dominic Cooper, Sarah Gadon

Twee sterren

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.