Vaker betalen voor koffer bij KLM

Frans van den Berg
Schiphol

KLM scherpt per 1 oktober het kofferbeleid voor Europese vluchten aan. Het gros van de Flying Blue leden, die nu waren vrijgesteld van de koffertoeslag, moeten dan alsnog gaan betalen voor een koffer, al krijgen ze daarbij wel 50 procent korting. Handbagage blijft gratis.

Dat kondigt Harm Kreulen, directeur KLM Nederland, aan. ,,Het betalen voor ruimbagage is inmiddels een geaccepteerd fenomeen op Europese vluchten. Toen we daarmee een jaar geleden begonnen, hebben we gekozen voor een softe landing. Veel groepen werden toen vrijgesteld zoals vaste zakelijke klanten en onze Flying Blue leden'', brengt hij in herinnering. ,,Overigens nam ook toen al 35 procent van de reizigers alleen handbagage mee op Europese vluchten'', doelt hij op de zakelijke reizigers en de mensen die op stedentrip gaan.

Vorig jaar leidde de koffertoeslag meteen tot een toestroom van Flying Blue leden. Dat waren er 200.000 en dat is twee keer zo veel als normaal. Dat lidmaatschap is gratis en was dus een makkelijk manier om de toeslag te ontlopen. Overigens ging toch een fors deel van de passagiers gewoon betalen, al heeft Kreulen geen cijfers voor handen.

,,Nu passen we het beleid aan, al willen we onze leden niet in de kou zetten. De ivoryleden krijgen straks vijftig procent korting. Een koffer kost dan 7,50 euro voor een enkele reis, waarbij ook met gespaarde mijlen kan worden betaald'', merkt hij op. Overigens is negentig procent van de ruim één miljoen leden een ivorylid en gaat dus straks binnen Europa betalen.

Kreulen geeft toe dat de koffertoeslag zorgt voor extra inkomsten en helpt de verliezen op het Europese netwerk te verkleinen. ,,Maar daardoor konden we ook op nog meer Europese bestemmingen voor slechts 99 euro retourtickets aanbieden. Op de helft van de bestemmingen bieden we dat tarief en dat is ook belangrijk voor de klanten en onze concurrentiepositie.''

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.