Op Lowlands is altijd wel wat te doen

Diplo van Major Lazer tijdens het Hongaarse festival Sziget. Foto AFP

Ben Howard. Foto PR

1 / 2
Nanska van de Laar

Liefst acht muziekpodia telt Lowlands, naast vier podia met plek voor andere culturele activiteiten, zoals film, dans, cabaret en literatuur. Een festival is zo groot als haar headliners, wordt wel eens beweerd. Alleen gaat dat niet echt voor Lowlands op. Daarvoor is er te veel te doen in Biddinghuizen op te veel verschillende plekken. Ben Howard vrijdag, The Chemical Brothers zaterdag en Major Lazer zondag zijn prachtnamen op je affiche, namen die Lowlands prima als afsluiters kan gebruiken. Ook al zijn ze dus niet van de grootte Foo Fighters, om maar wat te noemen.

Routes

Wat Lowlands in het verleden altijd voor had op bijvoorbeeld een festival als Pinkpop is dat er in Biddinghuizen altijd wel wat te doen is. Wie zin heeft in wat nieuws wandelt naar de volgende tent. Er zijn er altijd genoeg in beweging, iets dat wel anders is op de driedaagsen die minder podia neerzetten.

Daarom is het goed te constateren dat er meer dan genoeg interessante routes uit te stippelen zijn. Bezoekers kunnen vrijdag voor het singer-songwritersprogramma gaan met James Bay, Paolo Nutini en Ben Howard. Patrick Watson heeft helaas op het laatste moment afgezegd omdat hij rust moet nemen van de dokter.

Concertgebouw Orkest

Wie zin heeft in een zwaar elektronisch programma komt ook aan zijn trekken met acts als Years & Years, Rudimental en Underworld.

Zaterdag zou vervolgens de keuze kunnen uitgaan naar alternative muziek van Jacco Gardner, Christine and The Queens en het Belgische Balthazar. Naar bewezen Lowlands-helden De Jeugd Van Tegenwoordig. Los op beats? The Chemical Brothers komen, zoals reeds gezegd.

Zondag is het al helemaal extreem qua breedte. Dat begint al met een optreden van het Concertgebouw Orkest. Daarna staat de excentrieke Benjamin Clementine op de rol, een man die ook al stilte vereist. Kun je daarna de haren laten wapperen bij het rockgeweld van Interpol. Waarna uiteindelijk de handjes massaal in de lucht kunnen voor allereerst hiphopper Kendrick Lamar en daarna Diplo’s elektro-dancehallcollectief Major Lazer.

Dat klinkt zo allemaal achter elkaar niet alleen als een heel festival vol, dat ís het ook. En het hele programma is nog veel en veel groter. Op papier staat dus niets een prima Lowlands nog in de weg.

Kleinere artiesten

De publiekstrekkers kennen we wel, maar op welke kleinere artiesten kunnen we ons op ontdek-je-plekje Lowlands richten? Echosmith: Amerikaanse indiepoppers die ’hot on the radio’ zijn. De vraag is of ze live ook zulke ’cool kids’ zijn. Maar dat we deze broers en zussen Sierota in de gaten moeten houden staat vast.

My Baby: Blues zoals blues moet zijn en gewoon uit Amsterdam. Cato van Dijck zingt, Daniel de Vries speelt gitaar, Joost van Dijck verzorgt de drums en percussie. Overzichtelijk, maar doeltreffend.

Rhodes: De jonge Britse singer-songwriter. Hij mag zondag vroeg op, speelt al om 11.50 uur. Sommige dingen zijn het je nest uitkomen gewoon waard...

 

Festival

Lowlands in Biddinghuizen; vandaag t/m zondag in Biddinghuizen. www.lowlands.nl

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.