Verwonderd Duin verrast publiek

Annemieke Windt
Overveen

De storm van 25 juli heeft ook zijn sporen nagelaten bij de kunstmanifestatie Verwonderd Duin ter gelegenheid van 65 jaar nationaal park in Zuid-Kennemerland.

Het publiek van dat mee wandelt met het programmaonderdeel In Lijn van collectief Walden draagt symbolisch een gesneuvelde grauwe abeel ten grave.

,,We wilden eerst een boom ontwortelen en die dan in het water laten zakken, maar met zoveel gesneuvelde bomen, was dat ongepast’’, zegt regisseur Marianne Narold van De Regisseuses die het programma in elkaar zetten. Het collectief Walden combineert natuur, filosofie en theater en zorgt zo voor een moment waarbij de bezoeker gedwongen wordt stil te staan bij de relatie tot de literatuur.

Ook de andere kunstenaars hebben zich direct laten leiden door de natuur. Marieke Bolhuis heeft op een boom waar stukken dood hout aan zitten kralen van git aangebracht. ,,Ik vind het wel een mooi idee dat de boom daar gewoon omheen gaat groeien. Zodat het fossiele hout weer opgaat in levend hout’’, legt ze staand bij haar boom uit. Bij het kunstwerk van Ludy Feyen ’Silent Salicacea’ levert het uitdelen van een pepermuntje door een andere bezoeker enige verwarring op. ,,Moeten we die in de bekertjes met schuim gooien?’’, klinkt het verbaasd. ,,Nee hoor, ik deel gewoon uit’’, reageert de man nuchter.

Feyen kan ondertussen niet reageren. Zij heeft een slangetje in haar mond, waardoor uit een van de bekertjes in haar uitvergrote bladnerf het schuim omhoog komt. ,,Ik wilde het graag even filmen’’, zegt ze als het klaar is. ,,Ik heb dit kunstwerk gemaakt naar aanleiding van een rondwandeling met een boswachter. Die liet me zien hoe een bladskelet eruit ziet en dat patroon heb ik hier nagemaakt.’’ Ze koos voor schuim, omdat een verzameling bellen evenals een bladnerf een mooi ’kristallijn patroon’’ heeft.

Het publiek kan op twee hellingen van het duin aan ’t Wed actief meedoen aan de creatie van een kunstwerk. Laurien Mulder heeft de afgelopen maand duizenden dennenappels laten verzamelen, waarmee kinderen dierenfiguren op het duin kunnen maken. ,,Ik hoop dat aan het eind van de middag het hele duin vol ligt, zodat het lijkt alsof het is getatoeëerd met dennenappels.’’ Terwijl het kunstwerk van Ida van der Lee een bijna meditatief karakter heeft. Ze maakt met het publiek en een groepje vrijwilligers een groot houten visnet. ,,Ik raakte ooit geïnspireerd door een schilderij van Vincent van Gogh ’De Nettenboetsters’. De dubbele betekenis van boeten als iets repareren en een schuld goedmaken sprak me aan.’’

Ze merkt dat het publiek dat meehelpt vaak langer blijft zitten. ,,Het repeterende karakter van het werk, geeft het iets rustgevends.’’ Als de mensen klaar zijn met hun rondje, dan schrijven ze een begrip op waarvoor ze boete willen doen. Rondom het net staan bordjes met ’stilte, koesteren en confronterend’.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.