'Heemstede weer een stukje veiliger'

Peter van Limburg legt de driesterrentegel.

Sjaak Smakman
heemstede

We gaan voor alle vijf de sterren, zegt burgemeester Marianne Heeremans. Gemeente, politie, brandweer en uiteraard de ondernemers zelf gaan dus nog vier jaar door met het veiliger maken van de Binnenweg voor winkelend publiek en de ondernemers zelf

De derde ster die Maarten Duijn van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid gisteren kwam uitreiken op het gemeentehuis, markeerde de zes jaar van samenwerking die er inmiddels al op zit. Duijn heeft 74 projecten onder zijn hoede, maar Heemstede staat bij hem hoog genoteerd. ,,Ik kom hier aan de voorkant. Vaak kom ik aan de achterkant binnen, als er overvallen en vechtpartijen zijn geweest. Dat is het mooie hier in Heemstede’’, zegt Duijn.

De inmiddels gegroeide samenwerking tussen alle betrokken partijen heeft hij ervaren als een ’warm bad’. Wijkagente Chantal Bunkers die gewoon bij winkeliers naar binnen stapt. ,,Als zij geen tijd hebben om naar het bureau te komen voor een aangifte, dan ga ik naar hen toe’’, zegt ze op een vanzelfsprekende toon. Als voorzitter Peter van Limburg van de winkeliersvereniging een losse tegel ziet liggen, raapt hij die op ,,voordat hij straks door een winkelruit gaat’’.

En als je de gemeente belt om iets te repareren, is de ervaring van zijn vicevoorzitter Arno Koek, dat wordt dat ook meteen gedaan. Parkeerwachters letten ook niet alleen op de foutparkeerders, maar ook op dat groepje dat zich wat verdacht ophoudt.

Zo moet het, benadrukte Duijn. Naarmate de grote winkelcentra hun beveiliging beter op orde hebben, zakken de criminelen immers af naar de wat kleinere - zoals Heemstede. En in een relatief kleine gemeenschap als Heemstede brengt een overval zoals bij juwelier Treur afgelopen zomer een schokgolf teweeg, in tegenstelling tot in een stad als Amsterdam. ,,Ik was daar een keer bij de buurman van een overvallen winkelier, en die zei alleen maar: nou, die heeft dan ook niet geboft’’.

Babbeltrucs

Heemstede heeft zijn zaakjes aardig op orde, benadrukt Duijn, het is nu vooral zaak om dat ook zo te houden. Dat betekent vooral dat de komende jaren de bestaande samenwerking verder wordt uitgebouwd. Maar ook winkeldiefstal, zakkenrollen en de steeds geraffineerder worden babbeltrucs - ’die beperken zich echt niet meer alleen tot ouderen’, benadrukt Heeremans - krijgen de komende twee jaar op weg naar de vierde ster extra aandacht. Daarnaast rukt ook pinpasfraude steeds verder op, wat dus ook een punt van aandacht is.

Verder wil Koek een speciale whatsapp-groep in het leven gaan roepen waarmee alle winkeliers elkaar snel kunnen attenderen. ,,Bijvoorbeeld als iemand een vals briefje van vijftig heeft gehad. Een email zien veel ondernemers vaak pas ´s avonds of de volgende dag. Maar met een bericht via de smartphone is iedereen meteen op de hoogte. Want die hebben ook winkeliers toch ook tegenwoordig altijd bij zich.’’

De tegel met de twee sterren bij chocolaterie Van Dam voor maakt symbolisch plaats voor de derde. Het komt goed uit, want de tweesterrentegel blijkt gebarsten. Van Dam komt zijn winkel uit om een fotootje te maken en een twitterberichtje de wereld in te sturen. Want zal ik er bij zetten, vraagt hij. ,,Dat Heemstede weer een beetje veiliger is geworden’’, is het antwoord.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.