Stem hier voor Haarlemmer van het Jaar 2015

Fokke Zaagsma
Haarlem

Welke man of vrouw heeft in 2015 het verschil gemaakt in Haarlem en omgeving? Lezers van Haarlems Dagblad en bezoekers van de website mogen de Man/Vrouw van het jaar uitkiezen. U kunt hier stemmen. De kandidaat met de meeste stemmen wint.

(U kunt niet meer stemmen)

De verkiezing is bedacht door de redactie van Haarlems Dagblad om mensen die zich afgelopen jaar hebben onderscheiden in het zonnetje te zetten. Het is al een compliment om genomineerd te worden, dus alle kandidaten krijgen met hun nominatie een pluim. Zowel lezers als journalisten van deze krant hebben kandidaten aangedragen.

Degene die de meeste stemmen krijgt, krijgt op vrijdag 15 januari in café De Lange Heer in Haarlem onder meer een kunstwerk van de Haarlemse kunstenares Jolanda Prinsen.

De kandidaten

Er valt uit acht personen te kiezen. De een staat vaak in de krant, de ander heeft zich achter de schermen verdienstelijk gemaakt. De kandidaten zijn op allerlei vlakken actief in Haarlem en omgeving. Hier zijn ze in vogelvlucht. In de eindejaarsbijlage van de krant staan uitgebreide portretten van de kandidaten.

Maurits Groen is een ondernemer die met verschillende bedrijven de wereld duurzamer probeert te maken. Hij heeft onder andere de waka-waka bedacht: een lamp op zonne-energie voor mensen in ontwikkelingslanden en stond afgelopen jaar onder andere aan de wieg van de klimaattrein, om aandacht te vragen voor de Klimaatconferentie in Parijs.

Peggy Donker heeft de taallessen voor vluchtelingen in de Koepel opgezet. De oud-taaldocent van het Nova College doet dat belangenloos en steekt er veel tijd in omdat ze nu geen werk heeft.

Bernt Schneiders heeft een hectisch jaar achter de rug waarbij hij werd beveiligd toen zijn auto in brand werd gestoken.

Toen commissaris van de Koning Johan Remkes vroeg of Schneiders in Bloemendaal orde op zaken wilde stellen na het vertrek van weer een burgemeester, zei hij ja. Hij zorgde er intussen ook nog eens voor dat alle tien regiogemeenten gingen samenwerken om de vluchtelingen en statushouders goed op te kunnen vangen. Dat ging zonder al te veel wanklank.

Valérie Vallenduuk heeft veel gedaan voor nieuwe start-ups met haar initiatief Haarlem Valley.

Joke Breemouer organiseert al sinds jaar en dag de Kunstlijn in Haarlem.

Door directeur Frans Lommerse is de  Toneelschuur een geuzennaam geworden. Hij levert met de Toneelschuur een bijdrage aan een mooiere maatschappij.

In korte tijd schreef Teunard van der Linden twee rijk geïllustreerde boeken over het vooroorlogse, Joodse verleden van Zandvoort. Een bijzondere maar ook pijnlijke geschiedenis waar veel inwoners van de badplaats slecht met ongemak op terugblikken.

Willem van der Sloot is een man met het hart op de goede plaats. In weer en wind staat hij vroeg op om herten te redden.

Vanzelfsprekend kunnen de genomineerden, hun familie of vrienden hun best doen om als eerste uit de bus te komen. Als een kandidaat stemmen ronselt via de sociale media en oproept om op hem of haar te stemmen, kan dat door het sneeuwbaleffect van facebook of twitter heel veel stemmen opleveren.

In die krant zit ook een stembiljet dat mensen kunnen inleveren bij de redactie, Stationsplein 86 in Haarlem.

(Onderaan dit artikel staan portretten van alle kandidaten. Klik op 'meer artikelen' om ze allemaal te lezen)

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.