'Uitzoeken boom hoort beetje bij kerst'

Joeri aan het werk bij Kerstbomen Hoofddorp. FOTO UNITED PHOTOS/TOUSSAINT KLUITERS

Joost Veenstra
Haarlemmermeer

Kerstbomen; ze zijn er weer. Maar zo gek is het niet. Kerst is namelijk al over zestien dagen. En wat is nou een kerstfeest zonder een mooie boom in huis? In de polder is aanbod genoeg om zo’n naaldboom te kopen.

Kerstbomen die te koop zijn bij Kerstboomboerderij Andre van Wees aan de IJweg komen allemaal uit Denemarken. Klanten kopen al tien jaar het liefst een Nordmann bij Van Wees. Naast deze boom verkoopt de boerderij ook andere sparren, zoals de blauwspar, fijnspar en de witte spar. Van Wees verkocht de afgelopen dagen honderden bomen en tot tien dagen voor Kerst verwacht hij de meeste van de hand te doen. ,,Het uitzoeken van een boom hoort een beetje bij Kerst’’, vindt de boomverkoper.

Bij Global Garden in Zwaanshoek was het zondag zó druk, dat verkeersregelaars moesten bijspringen op de Hillegommerdijk. Het tuincentrum verkoopt de traditionele dennenboom, verschillende sparren en ook de populaire Nordmann. Waarom deze zo populair is? Eigenaar Mart Vester legt uit: ,,Hij valt niet uit, heeft een zachte naald en geurt licht.’’ Waar die naar ruikt? ,,Echt naar dennen’’, antwoordt Vester. Global Garden verkoopt bomen in verschillende lengtes; tot wel tien meter hoog. Dat zorgt voor bijzondere afnemers, zoals kerken en luchthaven Schiphol.

Denemarken

Petra Rozenbrand en haar man Jeroen de Kuijer runnen samen Kerstbomen Hoofddorp aan de Rijnlanderweg. Rozenbrand: ,,Een uit de hand gelopen hobby, omdat we zo van Kerst houden.’’ Honderden Nordmannen zijn eind november vanuit Denemarken geïmporteerd. De eigenares laat weten dat er al veel zijn verkocht. De grootste bomen die ze verkopen zijn drie meter hoog.

Tuincentrum Intratuin in Cruquius importeert bomen uit België, Denemarken, Duitsland en Gelderland. Vestigingsmanager Anton van Dijk vertelt dat hij al duizenden bomen kwijt is. Ook bij Intratuin is de Nordmann het meest populair. De verkoop van kunstkerstbomen verloopt ook goed bij het tuincentrum. Van Dijk: ,,En ik moet bekennen dat ik er zelf ook een heb.’’

Abram Rus van Decemberhoeve aan de IJweg ziet het liefst een echte boom. ,,Tegenwoordig is alles al zo nep.’’ Rus verkoopt verschillende sparren, waaronder de gouden lotus. ,,Die ruikt naar citroen’’, zegt hij. Bomen haalt hij echter niet uit Denemarken, maar uit het Duitse Sauerland en het Brabantse Loon op Zand. Bovendien kweekt hij ze zelf ook. ,,Maar die zijn nog niet zo groot, hoor.’’ Hij verkoopt bomen van wel twaalf meter hoog. ,,De kerstboom op het Dik Tromplein komt bij mij vandaan.’’ De hele familie Rus is gek op de naaldbomen. Zelfs in de slaapkamers van de kinderen staan ze en in totaal hebben ze er zes in huis. Decemberhoeve heeft al zo’n honderd kerstbomen verkocht.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.