Suikerzoete pastels, puppy’s en kittens

© Foto Dpd

© Foto Dpd

© Foto Dpd

© Foto Dpd

1 / 4
Marja van Spaandonk

De kinderlijkheid viert hoogtij, en niet alleen in de mode. Op verkoopsites als Marktplaats en Ebay worden volop spullen aangeboden die doen denken aan de kindertijd. Gadgets en woonaccessoires met een knipoog naar vroeger zijn zeer in trek en voor reclamemakers is nostalgie het nieuwe gat in de markt.

Bij iedereen raakt de verwijzing naar vroeger wel een nostalgische snaar en dat is goed voor de verkoop. Ook celebrity’s en popsterren zijn in de ban van het alom heersende retrogevoel. Bekijk een willekeurige clip van Katy Perry en het is meteen duidelijk waar ze de mosterd vandaan haalt.

De verklaring dat we afgelopen zomer allemaal met Heidivlechtjes in ons haar in een kort tuinbroekje, op watersandaaltjes en met een tasje in de vorm van een snoepje liepen, ligt voor de hand. Het is crisis, er gebeuren allemaal nare dingen in de wereld en dus zoeken we een beetje troost in zaken die ons aan onze kindertijd doen denken of aan nog vroeger ‘toen geluk nog heel gewoon was’.

,,Ik denk dat we met deze trend op zoek zijn naar wat luchtigheid en speelsheid in ons serieuze bestaan. Zo creëer je meer veerkracht zodat het leven iets minder zwaar is als het even tegen zit.” Kunstenares Mapije de Wit doet aan ‘fundesign’ en heeft speelsheid en terug naar je kindertijd verheven tot kunst. Ze maakt, zoals ze het zelf zegt "interactieve ervaringen om mensen op een speelse manier bewust te maken van maatschappelijke en sociale onderwerpen.’’

My Little Ponyhuis

Ooit fotoshopte ze zichzelf in een My Little Ponyhuis en hing ze wijzende Barbiepoppen op aan stoplichten in Utrecht. Zo wilde ze fietsers aansporen richting aan te geven door hun hand uit te steken. Ze heeft ook een kabouterdisco bedacht (te zien op diverse festivals) en staat op evenementen met Chalk adventures, een met krijt op de vloer getekend decor waar mensen liggend in kunnen poseren waardoor het op de foto net lijkt alsof ze in een krijtsprookje verzeild zijn geraakt.

Volgens haar is een beetje kind blijven bijna net zo belangrijk als adem halen. „Als je kind bent, heb je veel meer tijd om te spelen. Hoe ouder je wordt hoe meer verantwoordelijkheden je krijgt. Een hypotheek, kinderen, een baan, een hond. Daar kun je niet zomaar meer van weglopen. Dus het is logisch dat je dan naar je kindertijd terug verlangt omdat je toen helemaal nul verantwoordelijkheden had.”

Alice in Wonderland

Ze is zelf een wandelend uithangbord van haar eigen ideëen. Ze draagt bijvoorbeeld altijd popperige (zelfgemaakte) jurken die geïnspireerd zijn op Alice in Wonderland. „Ik zie er elke dag vrolijk uit. Ik ben ermee begonnen in mijn puberteit en het grappige is dat ik er op straat altijd over wordt aangesproken. En nu speelsheid weer helemaal in is, is dat overwegend positief. Ik krijg wekelijks complimentjes van vreemde mensen waar ik dan weer heel veel energie van krijg. Dat is het mooie eraan en daarom zal ik me ook altijd zo blijven kleden.” Ze verzamelt ook speelgoed uit haar jeugd, zoals Barbiepoppen en My Little Pony’s. ,,Ik heb al mijn knuffels van vroeger uitgestald in mijn slaapkamer. Die hebben een enorme emotionele waarde voor me dus zonde om ze in een doos te laten zitten. Als ik er naar kijk herinner ik me weer hoe het vroeger was en dan ben ik daar dankbaar voor.”

Het is natuurlijk eigenlijk een regelrechte ontsnapping uit de realiteit, al die kinderlijke spulletjes. ,,Een dosis escapisme is helemaal niet ongezond hoor”, vindt De Wit. „Als je maar je echte verantwoordelijkheden niet uit het oog verliest. Het is juist goed om af en toe eens terug te denken aan een tijd waarin je zorgeloos en onbekommerd was. Als je weer een beetje kind wordt, geeft dat een heel vrij gevoel. Het maakt het leven gewoon een stuk draaglijker.’’

Meer info: www.mapije.com

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.