Proefkonijnen met een missie

Hanneke van den Berg

Kijk, dát is nou eens echt fijn: een trilogie waarvan de drie delen met tussenpozen van slechts enkele maanden verschijnen.

Doorgaans moet je wel een jaar of nog langer wachten op een volgend deel en vaak weet je dan al niet eens meer waar het ook alweer over ging. Maar uitgeverij Q zet er vaart achter bij De labyrintrenner. Deel 1 verscheen in oktober en nu ligt deel 2: ’De schroeiproeven’ al in de winkel.

Ofschoon dit deel wel heel erg op ’De Hongerspelen’ begint te lijken, is het een heerlijk spannende tienerroman. Net als in ’De Hongerspelen’ moeten de overlevenden uit deel 1 dit keer een soort dor woestijnlandschap door om uiteindelijk uit te komen bij Het Toevluchtsoord. De tieners is verteld dat ze besmet zijn met een dodelijke ziekte, maar dat ze een medicijn krijgen als ze Het Toevluchtsoord weten te bereiken.

Onderweg manipuleert de regering hen door allerlei vreselijks op hen af te sturen, zoals vloeibare metalen bollen en dodelijke bliksemschichten. De kinderen ontdekken dat ze worden bespied en als een soort proefpersonen worden gebruikt.

Thomas hoort dat hij als de leider wordt gezien, maar is te druk bezig met overleven om daar veel mee te doen. Bovendien doet Teresa, met wie hij zich in deel 1 zo verbonden voelde, opeens erg raar. Wat zal er winnen: het verdriet om haar verraad of de wil om te blijven leven?

Jeugd

James Dashner: De schroeiproeven.

Vert. Rogier van Kappel. Uitg. Q, €15, vanaf 14 jaar.

Vier sterren

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.