The Kik in het theater maakt blij en vrolijk

The Kik. Foto Richard Beukelaar

Nanska van de Laar

Een jaar of tien geleden zocht Frank Dam uit wat er van Bojoura, Mariska, Shirley Zwerus, Astrid Nijgh, Elly Nieman, Jenny en al die andere beatmeisjes geworden was; fascinerende portretten van een stuk of 30 zangeresjes vanaf de jaren vijftig.

Toen kwamen, in het kielzog van de Top-2000, de boeken van Leo Blokhuis met vergeten singletjes. Nu is er een prachtig nieuw boek van (uitgever, Elsschot-biograaf en singletjes-freak) Vic van de Reijt, zijn ‘Groot 45-toerenboek’, met een eigen top-100 van Nederlandstalige singles en een Nederlandse Cover top-100. En veel van de hilarische teksten die werden bedacht. Op 18 december is er naar aanleiding van het boek de ‘Nacht van de 45 Toeren’ in Paradiso, Amsterdam.

The Kik is er die avond niet. Ze zijn wel in verschillende theaters met ‘De Veelste Grote Nederbiet Sjoo’. Afgelopen zondag was de première in het oude Luxor, in Rotterdam. Want de popmuziek van de vroege jaren zestig speel je in 2013 in het theater, waar het oudere publiek netjes zit en zich verkneukelt bij de vaak obscure, niet zelden geestige en vrijwel altijd opgewekte melodietjes van 60 jaar terug.

The Kik, dat is een knipoog naar the Beatles en liedjes als ‘Love me do’. De groep is geadopteerd door DWDD en dan is je kostje wel ongeveer gekocht in de showbusiness. The Kik bestaat voor drie-vijfde uit Tilburgse muzikanten: Ries Doms (drums), Paul Zoontjes (toetsen) en bassist Marcel Groenwegen vullen Arjan Spies (gitaar) en de Rotterdamse zanger-gitarist Dave van Raven aan.

Vermakelijk

Het concert verloopt glad en goed, het is een vermakelijk optreden van vijf aardig spelende jonge mannen. Geniaal hoeven ze niet te musiceren voor het materiaal dat ze hebben gekozen. Drummer Ries Doms speelt iets te hard en te dominant op zijn drumstel dat origineel uit de jaren zestig stamt, zoals hij tijdens de show bij een lekker houterig praatje uitlegt, hoewel Ries toch ook eens moet vertellen welke andere drummers 50 jaar gelededen met twee bass drums (kicks) speelden. En zanger-bandleider Dave van Raven heeft een wat algemene, vlakke stem.

Het zijn details die een mooie avond niet in de weg staan. The Kik maakt blij en vrolijk, dat is feitelijk de hele kwestie. De jongelui dragen pakken in de trend van the Beatles in 1962, met stropdasjes en aangepaste coup. Drummer Doms lijkt daarom met zijn naar voren gekamde haar ineens sprekend op de invaller voor Ringo Star, toen de the Beatles in 1964 Nederland aandeden.

Extra allure

De gasten geven de show nog wat extra allure. Ronnie van de Ronnies heeft volgens Dave van Raven 45 jaar niet op een podium gestaan, maar zingt nu wel, bekwaam ook nog eens, niet ‘Allemaal beestjes’, maar wel het B-kantje. De grote Guus Meeuwis is natuurlijk een verrassing, de 67-jarige Armand is dat niet, maar die staat wel garant voor een staaltje ouderwetse Nederbiet.

The Kik en vrienden: het is een mooie formule. Ze gaan de theaters langs, vermoedelijk met steeds andere gasten. Bezoeker Toni, die zelf al optrad toen de leden van The Kik nog geboren moesten worden: "Mooie show, ik ben met een goed gevoel naar huis gegaan. En die laatste zin van het nummer van Armand is wel typisch Nederbiet. ‘Ze blijven mager van het denken – en een van hen ben ik.’ Geweldig, die humor!’’

The Kik: Te zien 6-12 De Oosterpoort, Groningen; 7-12 Muziekgebouw Frits Philips, Eindhoven; 10 en 11-12 De Kleine Komedie, Amsterdam; 12-12 Tivoli, Utrecht; 13-12 Theater Odeon, Zwolle; 14-12 Stadsgehoorzaal, Leiden, 20-12 Diligentia, Den Haag, 21-12 Schouwburg, Tilburg.

www.thekik.nl

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.