Sporen: vijfduizend mensen zwaaiden de Zandvoortse tram uit

Wim Wegman
Zandvoort

In Zandvoort stonden op 31 augustus 1957 om twaalf uur ’s nachts zeker vijfduizend mensen te wachten op de aankomst van de laatste tram daar. De volledige politiemacht van het dorp was opgetrommeld, maar die slaagde er aanvankelijk niet in om de nogal uitgelaten plaatselijke jeugd in toom te houden.

Agenten konden de relletjes pas na hardhandig optreden de kop indrukken. De meeste mensen waren trouwens na twaalven afgehaakt toen bleek dat de allerlaatste tram nog wel even op zich liet wachten. Toen die tegen twee uur ’s nachts dan eindelijk aankwam, keerden ze massaal weer terug.

Aan boord van de tram waren leden van de buurtvereniging ‘De Wurf’, die in Zandvoortse klederdracht het afscheid in Amsterdam had opgeluisterd. De speeches waren hier van de voorzitter van de winkeliersvereniging en van de haltechef.

De ‘echte’ hoogwaardigheidsbekleders hadden verstek laten gaan in Zandvoort. De NZH-directie had er voor gekozen het afscheid in Haarlem en Amsterdam te vieren en het gemeentebestuur van Zandvoort had de ceremonie maar helemaal aan zich voorbij laten gaan - tot groot ongenoegen van de plaatselijke bevolking trouwens.

De bemanningsleden van de laatste tram kregen van de voorzitter van de winkeliersvereniging als afscheid ieder een fles jenever, een grote taart en een kist sigaren, en van het publiek een laatste serie toejuichingen. Exact om tien voor drie vertrok de tram, volgestouwd met enthousiaste en luidruchtige reizigers, voor haar slotrit.

De foto's bij deze serie zijn van Stichting Historisch Genootschap De Blauwe Tram

De verhalen in deze serie zijn gebundeld in het boek Sporen 4

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.