Premium

Getouwtrek om plan Torenzicht in Halfweg

Getouwtrek om plan Torenzicht in Halfweg
Een bewoner van het appartementencomplex Binnenhof (de huizen rechts), gesteund door de VVE, vreest dat door de bouw van Torenzicht (links) de parkeerdruk te groot wordt.
© Foto Hein Flach
Halfweg

Mogelijk komt er toch een oplossing in het conflict over het aantal parkeerplekken rond woningbouwproject Torenzicht in Halfweg.

De Raad van State buigt zich binnenkort over het geschil, maar al voor de zittingsdatum, die nog niet is vastgesteld, komt er op initiatief van de bezwaarmakers een gesprek met de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude.

Dat gebeurt volgende week. Waar dat gesprek over zal gaan is niet bekend.

Het project Torenzicht omvat de bouw van 26 appartementen, waarvan een in de toren van de Grote kerk langs de N200 in Halfweg. Er is een hoop gedoe over dat project. Al een jaar geleden boog de bestuursrechter zich over een bezwaarschrift van een bewoner van het naburige complex Binnenhof.

Hij vond, gesteund door de Vereniging van Eigenaren, het aantal parkeerplaatsen op eigen terrein van Torenzicht te gering, gemeten naar de normen.

Bouwstop

De bestuursrechter gaf hem gelijk en vernietigde de door de gemeente afgegeven omgevingsvergunning. Aannemer Badhoeve Bouw was inmiddels al met de bouw begonnen. Volgens directeur Rob Bron heeft de bezwaarmaker ook nog geprobeerd een bouwstop af te dwingen, maar dat is mislukt.

De gemeente als vergunningsverstrekker en de bouwer zijn tegen de nietigverklaring van de bestuursrechter in beroep gegaan bij de Raad van State.

Getouwtrek om plan Torenzicht in Halfweg
© Website Torenzicht

In de tussentijd is er, om uit de impasse te komen, een gesprek geweest tussen wethouder Raymond van Haeften, Rob Bron van Badhoeve Bouw, de bezwaarmaker en VVE van Binnenhof.

Bezwaar

Vervolgens maakte Badhoeve Bouw een nieuwe plan met 32 parkeerplaatsen op eigen terrein. Er zouden er drie tekort zijn, maar tijdens een wandeling in de omgeving werden in ’openbaar gebied’ nog drie plekken gevonden. Met zes parkeerplekken extra (totaal: 35) voldeed Torenzicht wel aan de parkeernormen.

Omdat de bezwaarmakers aanvankelijk zeiden akkoord te gaan met deze oplossing en iedereen ogenschijnlijk tevreden huiswaarts keerde, gaf de gemeente een nieuwe omgevingsvergunning af.

Toch is er op de laatste dag voor het onherroepelijk worden daarvan door dezelfde mensen weer bezwaar ingediend. ,,Dat heeft ons sterk verbaasd’’, laat wethouder Van Haeften weten.

Bouwhekken

Het gebrek aan parkeerplaatsen is in feite ontstaan door een wijziging van het bouwplan Torenzicht. Aanvankelijk zou er half ondergronds worden geparkeerd. Dat is veranderd in parkeren op maaiveld.

De discussie over de toekomst van de Grote Kerk in Halfweg, een opvallend markeringspunt op de weg tussen Haarlem en Amsterdam, is al ruim tien jaar gaande. Rond 2008 besloot het kerkbestuur dat de Grote Kerk gesloten zou worden.

Badboeve Bouw kocht het pand, mocht er een appartementengebouw neerzetten en beloofde als tegenprestatie de Kleine Kerk aan de Wilhelminalaan te renoveren. Dat gebeurde ook in 2010.

Het eerste bouwplan, 26 grote appartementen en een half ondergrondse parkeerkelder, is toen niet gelukt vanwege het inzakken van de woningmarkt. ,,De oude kerk stond daar maar in de bouwhekken’’, vertelt Rob Bron van Badhoeve Bouw.

Vervelend

In 2013 werd is samenspraak met de gemeente Haarlemmerliede gekozen voor herontwikkeling met 26 kleinere appartementen in een goedkoper segment. Een nieuwe architect werd aangetrokken. Besloten werd de markante kerktoren te handhaven. Daarin zit een trappenhuis en één appartement.

Consequentie was wel dat er op maaiveld moest worden geparkeerd, in plaats van half ondergronds. Daarvoor was een bestemmingswijziging nodig, en die is aangegrepen om bezwaar te maken. De zaak ligt nu bij de Raad van State; de zittingsdatum is naar verwachting ergens in maart.

Badhoeve Bouw gaat desondanks gewoon door: Torenzicht wordt, ijs en weder dienende, in april opgeleverd. Het transport tussen kopers en verkoper heeft nog niet plaatsgevonden.

,,Dat is vervelend voor ons’’, laat directeur Rob Bron weten, ,,want we hebben voor het hele project nog geen euro gevangen. Terwijl alle appartementen zijn verkocht. Niemand is hier blij mee.’’

Vakantiehuisjes

Nieuwe bewoners van Torenzicht, die hun vorige huis reeds hadden verkocht, zitten nu tijdelijk in vakantiehuisjes van Droomland, in afwachting van het moment dat de Raad van State de zaak opnieuw bekijkt - vermoedelijk in maart - en een beslissing neemt.

Het hoogste rechtsorgaan buigt zich dan over de aangepaste omgevingsvergunning, dus met zes extra parkeerplaatsen. Toch kan het nog anders lopen.

Volgens wethouder Van Haeften hebben de bezwaarmaker en de VVE van Binnenhof onlangs een verzoek gedaan opnieuw met de gemeente in gesprek te komen. Die sessie vindt volgende week plaats.

,,Misschien komen we alsnog tot een akkoord. Mogelijk wordt die Raad van Stateprocedure gestaakt. Het kan. Ik hoop het maar’’, aldus de wethouder.

Meer nieuws uit Haarlemmermeer

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.