Zandvoortse huisjes Center Parcs gaan in de verkoop

© ANP

Pieter van Erven Dorens
Zandvoort

Center Parcs doet zijn vakantiepark in Zandvoort in de verkoop. Een groot deel van de opbrengst wordt gestoken in de renovatie van het bijna dertig jaar oude park.

Bijna alle 428 vakantiehuisjes staan te koop, zo maakt Center Parcs dinsdag bekend. Ook voor het hotel met 115 kamers en het tropische zwemparadijs wordt een koper gezocht.

"We verwachten een opbrengst van circa €140 miljoen. Daarvan steken we €40 miljoen in de renovatie", zegt Enrico de Koster, regionaal directeur vastgoed bij het Franse moederconcern Pierre & Vacances Center Parcs. Hij vertelt dat zich al geïnteresseerden hebben gemeld.

Technisch gesproken verkoopt Center Parcs helemaal niks. Het bedrijf exploiteert en ontwikkelt vakantieparken maar bezit er nagenoeg geen baksteen van.

Institutionele beleggers hebben driekwart in handen, tegen een kwart voor particuliere beleggers. "Hun aandeel groeit snel", zegt De Koster.

Rendement

Van de Zandvoortse huisjes is circa tweederde bestemd voor particulieren. De huisjes gaan €158.000 tot €550.000 kosten. Overigens hebben huisjesbezitters bij Center Parcs recht op een aardig rendement maar niet op een verblijf in hun eigendom.

Het park in Zandvoort is nu nog grotendeels in handen van de Amsterdamse vastgoedman Klaas Hummel, de vroegere zakenpartner van wijlen Willem Endstra. In 2015 stapte hij al uit Center Parcs Port Zélande.

Die transactie bedroeg omstreeks €100 miljoen. Center Parcs meldt dat Hummels investeringsvehikel Medebach Park onlangs bovendien 339 vakantiehuisjes en een hotel op Center Parcs Hochsauerland heeft verkocht. Een Franse investeerder betaalde er €81 miljoen voor.

Op Zandvoort zijn ook circa veertig particuliere huisjeseigenaren, vertelde De Koster. Zij hebben de keus tussen verkopen tegen de marktwaarde of meebetalen aan de renovatie. Dat kost hen gemiddeld circa €57.000. En als zij weigeren?

De Koster: "Wanneer iemand niet wil renoveren, kunnen we het huisje natuurlijk niet meenemen in het verhuuraanbod. Maar dat is nog nooit gebeurd".

Vip-huisjes

De Koster benadrukte dat het Zandvoortse vakantiepark altijd keurig is onderhouden.

"Maar het is in 1989 gebouwd en dat zie je. We vernieuwen onder meer al het sanitair en de keukens. We gaan ook de huisjesmix aanpassen aan de veranderde markt. Zo bouwen we zespersoonshuisjes om naar vip-huisjes voor vier personen. Vakanties worden korter, mensen moeten meer vermaakt worden, het moet luxueuzer."

Center Parcs venieuwde eerder al de parken Port Zélande in Zeeland, Les Ardennes in België en de Duitse parken Hochsauerland en Nordseeküste op een vergelijkbare manier.

De modernisering van het park in Zandvoort gaat verder dan die van de andere parken, meldt Center Parcs. Behalve de inrichting van de vakantiehuisjes, wordt ook het uiterlijk op de schop genomen.

Daarnaast wordt het hele park, inclusief groen, opnieuw ingericht en worden alle andere voorzieningen zoals het overdekte winkelplein, het zwembad en het hotel gemoderniseerd. Het zwembad krijgt bovendien een nieuwe wildwaterbaan.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.