In februari camera’s in binnenstad Haarlem

Annalaura Molducci a.molducci@hollandmediacombinatie.nl
Haarlem

Het uitgaansgebied in de binnenstad van Haarlem krijgt per 1 februari cameratoezicht. Dat is twee maanden later dan aanvankelijk de bedoeling was.

Hoewel het cameratoezicht in Haarlem jarenlang politiek gevoelig lag is dat niet de oorzaak van de vertraging. Het gaat om een technische reden, schrijft burgemeester Bernt Schneiders in een brief aan de gemeenteraad.

Het glasvezelnetwerk op de plekken in het centrum waar de camera’s moesten komen, bleek niet overal even goed te werken. Aansluiting op een goed netwerk is essentieel voor de kwaliteit van de camerabeelden die vaak in het donker worden gemaakt.

Nu het euvel is verholpen kunnen de camera’s vanaf 1 februari gaan draaien. In het weekeinde, op vrijdag en zaterdag, bekijkt de politie de beelden ’live’, zodat agenten bij incidenten meteen kunnen ingrijpen.

Smedestraat

Voor het cameratoezicht is een raadsmeerderheid. Bij de coalitieonderhandelingen bijna twee jaar geleden heeft het CDA het punt weten binnen te halen. Het is vervolgens opgenomen in het coalitieakkoord en wordt nu uitgevoerd bij wijze van een proef.

De camera’s hangen in het uitgaansgebied Smedestraat en Grote Markt. Vooral in de Smedestraat zijn camera’s nodig want dat is een hotspot waar de meeste incidenten gebeuren, zegt Schneiders die er nog steeds niet van overtuigd is dat de camera’s echt nodig zijn. Dat vindt ook de politie, zegt hij. ,,Maar als we daardoor geweldsincidenten kunnen voorkomen, is dat een goede zaak. Elk incident is er een te veel.”

Bordjes

In de binnenstad komen bordjes te hangen waarop staat dat er cameratoezicht is. Dat gebeurt op uitdrukkelijk verzoek van ’privacypartij’ D66, zegt Schneiders. Verder worden er huis-aan-huis brieven bij de bewoners in het gebied bezorgd.

De proef duurt een jaar. Daarna wordt besloten of ermee wordt doorgegaan.

Volgens Schneiders gaat het in Haarlem goed met het beteugelen van het uitgaansgeweld.

,,Het aantal uitgaansincidenten is relatief beperkt. Dat komt door de goede afspraken met de horeca. We gaan weer van start met speciale sus-teams. De horeca heeft daarvoor geld beschikbaar.”

Sus

De sus-teams maken hun naam waar, ze weten vaak beginnend geweld in de kiem te smoren. De sus-teams verdwenen toen de Haarlemse horeca zijn deel niet meer betaalde.

Verder is er volgens Schneiders een goed horeca-sanctiebeleid waarbij bij rottigheid een zaak wordt gesloten, en een horeca-ontzeggingsbeleid waarbij lastige lieden uit het hele uitgaansleven worden geweerd.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.