Op zoek naar de kloon van Bernt Schneiders

Annalaura Molducci
Haarlem

De opvolger van burgemeester Bernt Schneiders moet in bijna alles op Bernt Schneiders lijken. Dat blijkt woensdagavond uit het debat over het profiel van de nieuwe burgemeester in De Pletterij. Het staat ook in het concept-burgemeestersprofiel dat de gemeenteraad woensdag bespreekt.

Bijzonder, vindt bestuurskundige Linze Schaap van de Tilburgse school voor politiek bestuur. ,,U wilt een volgende Bernt Schneiders, dat hoor je niet heel vaak.”

Schaap heeft onderzoek gedaan naar het burgemeesterschap dat steeds meer voorstelt. Voor de Tweede Wereldoorlog waren het vaak adellijke figuren die een stad bestuurden en ver van de bevolking af stonden, tegenwoordig zijn het meer burgervaders en -moeders die in de samenleving staan en hun stad vooruit helpen.

Veel macht hebben ze niet omdat de gemeenteraad de baas is en de burgemeester slechts het college van b en w voorzit. Hij heeft vaak ook geen portefeuille. Hij is de enige bestuurder bij een crisis of een ramp. Politieke kleur wordt steeds onbelangrijker. De 389 burgemeesters die het land telt staan meestal naast de partijen en zijn hoeders van goed bestuur.

Geen woonstad

Omdat Nederland geen gekozen burgemeester kent, komen hier geen burgemeesters voor die op Boris Johnson van Londen lijken maar Bernt Schneiders komt wel in de buurt.

Bruno Giebels van de Industriekring Waarderpolder: ,,Ik hoop dat de opvolger van Bernt goed de balans in de gaten houdt tussen wonen, werken en cultuur in de stad. Haarlem moet geen woonstad worden maar ook geen werk- of cultuurstad”, vindt hij.

Faridah Azimullah, voorzitter van het MKB vindt dat de nieuwe burgemeester over de stadsgrenzen heen moet kijken. ,,Haarlem moet goed worden gepositioneerd in de Metropool Regio Amsterdam. We hebben alles in huis, het helpt als we een burgemeester hebben die die rol kan vervullen.”

Afremmen

Rene Kint die de elfhonderd winkels vertegenwoordigt: ,,Bernt legt onderlinge verbanden en begon de centrum management groep, een soort schaduwraad waarin alle belangen werden geregeld. Maar daarvan werd hij ook de voorzitter. We moesten hem dan afremmen. Ik vond het leuk als hij op radio of tv was. Hij stelde echt wat voor. Hij sneeuwde de burgemeester van Amsterdam zelfs onder.”

Er is ook kritiek. Bernt bemoeit zich soms te veel met zaken. Zo ziet Esther Brasser van City Marketing liever dat de burgemeester geen voorzitter is van haar Raad van Toezicht maar dat het iemand uit het bedrijfsleven is.

Koos Pelsser van de minima-organisaties vindt dat Bernt ’steken heeft laten vallen’ omdat hij stelling nam tegen een nieuwbouwwijk in Spaarndam en de komst van een outletcentrum in Halfweg. ,,Hij leek wel burgemeester van economische zaken.”

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.