Werkstraf voor man uit Nieuw-Vennep die hakenkruisen tekende in liften

Werkstraf voor man uit Nieuw-Vennep die hakenkruisen tekende in liften
Amstelveen

De 28-jarige inwoner van Nieuw-Vennep die in de lente van 2015 Amstelveen opschrikte door in liften hakenkruisen te tekenen, heeft van de rechtbank een werkstraf van tachtig uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand gekregen.

De man bracht de swastika’s aan in flats waar hij medicijnen bezorgde, zo acht de rechtbank in Amsterdam bewezen. De Venneper tekende niet alleen hakenkruisen, soms zette hij daarbij ook het woord jood of de letters SS of WP. Dat laatste staat voor White Power.

De hakenkruisen zorgden voor veel onrust in Amstelveen. Ze werden aangebracht in flats waar veel ouderen wonen, van wie sommigen de Tweede Wereldoorlog nog hebben meegemaakt.

,,Het zorgt voor leed bij mensen die dat niet verdienen’’, verklaarde de burgemeester van Amstelveen, Mirjam in ’t Veld, toen de dader nog niet was gepakt. Ze nam de zaak hoog op, mede omdat de stad een grote Joodse gemeenschap heeft.

De veroordeelde kwam in beeld toen beheerders van getroffen serviceflats hem noemden. De politie begon een actie om de man op heterdaad te betrappen. Twee agenten volgden hem tijdens een bezorgronde, waarbij de Venneper tegen de lamp liep.

Een lift die eerder nog schoon was, bleek toen de man uitstapte beklad met een hakenkruis. Bij zijn aanhouding had de verdachte een zwarte merkstift op zak. Tijdens een politieverhoor bekende de man zeker twintig hakenkruisen te hebben aangebracht in liften.

Volgens de rechtbank heeft hij zich daarmee schuldig gemaakt aan het ’beledigen van groepen mensen’. Daarnaast zijn hakenkruisen kwetsend, weten de rechters. De straf was conform de eis van het openbaar ministerie.