Boekverfilming beroert niet

Hanneke van den Berg

’Billy Elliot’ was een hartverwarmende film over een jochie dat houdt van ballet. Met ’The hours’ en ’The reader’ liet regisseur Stephen Daldry zien dat hij zwaardere kost niet schuwde.

De verfilming van Jonathan Safran Foer’s bestseller ’Extremely loud & incredibly close’ was ook zoet met opnieuw een aimabel buitenbeentje in de hoofdrol.

Daldry’s vijfde speelfilm ’Trash’, eveneens een boekverfilming, weet vreemd genoeg geen enkel moment te beroeren.

En dat met Braziliaanse kinderen die leven op een vuilnisbelt.

De vrienden Rafael en Gardo wonen in een sloppenwijk van Rio de Janeiro. Ze verdienen wat geld door afval te sorteren op een vuilnisbelt waar vrachtwagens de troep van beter bedeelde stadsbewoners uitstorten.

Op een dag vinden ze een portemonnee. Aannemelijk zou zijn dat ze het geld eruit pakken en de voor hen verder betekenisloze inhoud teruggooien tussen de lege verpakkingen en poepluiers.

Schandaal

Wonderlijk genoeg voelen de jongens direct dat er meer in zit. Briefjes en pasfoto’s blijken de sleutel naar een fortuin en een politiek schandaal; de portemonnee-eigenaar is er niet levend mee weggekomen.

Wat volgt, is een speurtocht langs riool, kerkhof, gevangenis en villawijk.

Al die tijd worden de jongens achterna gezeten door een, uiteraard corrupte, agent die op zoek is naar de vermiste portefeuille.

Dat hij binnen luttele minuten de juiste schoffies weet te vinden in de overbevolkte favela, is ook al zo’n wonderlijk gegeven in ’Trash’.

Wat de toegevoegde waarde is van Martin Sheen en Rooney Mara als Amerikaanse vrijwilligers, blijft onduidelijk. Marketingtechnisch is het natuurlijk handig om dergelijke grote namen in je film te hebben en op het cv van een acteur staat iets exotisch geëngageerds als deze film ook nooit verkeerd. Maar voor de kijker maakt het dit keer geen verschil. ’Trash’ blijft ook met hun aandeel een erg slecht bewerkt sprookje.

’Trash’

Regie: Stephen Daldry

Met: Martin Sheen, Rooney Mara, Rickson Tevez, Eduardo Luis

Twee sterren

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.