Laarzen mee naar speeltuin Kleiland in Park21Hoofddorp

Voor wie niet weet hoe het hier heet.
Rozalie kraait van plezier op de kabelbaan.
Een opvallende oranje visssenkop steekt boven het landschap uit.
© foto’s hmc
Het Polderschip als een ark van Noach.
© foto’s Holland Media Combinatie
Piloot Jayden in de cockpit.
1/5
Hoofddorp

Ruim tien maanden geleden, om precies te zijn op 13 mei 2016, werd kinderspeeltuin Kleiland officieel geopend. De ideeën voor Kleiland zijn destijds onder andere aangedragen door kinderen van basisschool Klavertje Vier in Floriande. Zij wilden graag een echt vliegtuig om in te klauteren, een speeldoolhof, trampolines en waterspeelplekken. De Amsterdamse architect Sybolt Meindertsma transformeerde het vlakke polderlandschap tot een speelplek met heuvels, dalen en waterpartijen. De speelobjecten staan daar als een natuurlijke aanvulling in. Centraal op een uitzichtheuvel ligt, als de ark van Noach, een heus ’Polderschip’. Er staat een echt vliegtuig en er zijn talloze manieren om het water over te steken.

Bezoekers kunnen er alleen wandelend of met de fiets komen. Wie toch met de auto komt, kan die parkeren bij tuincentrum Ranzijn en dan een stuk lopen.

Op deze zonnige voorjaarsdag spelen er alleen wat kinderen bij het vliegtuig. Jayden (4) en Rozalie (3) worden nauwlettend in het oog gehouden door hun moeder. Ze wonen in de nabijgelegen Hoofddorpse wijk Toolenburg. ,,We zijn hier nog niet vaak geweest. Gisteren voor het eerst. Het was even zoeken, want waar is de ingang? We hebben onze auto maar bij het tuincentrum neergezet en zijn hierheen komen lopen.’’

Wat zij van de speeltuin vindt? ,,Als de kinderen wat ouder zijn is het wel een leuke speeltuin. Gisteren bijvoorbeeld hadden we geen laarzen mee. Die heb je hier wel nodig, met al dat water. Maar ze vinden het helemaal leuk. Ze klimmen overal in.’’

Neergekwakt

Iets verderop zijn vier scholieren van het Haarlemmermeer Lyceum - locatie Zuidrand neergestreken op een picknickbank. De fietsen liggen losjes neergekwakt in het gras. Even çhillen na afloop van een schooldag. Lucas, Kevin en Tygo: ,,We moesten nablijven. Anders waren we hier al eerder geweest.’’ Het ìs een prachtige voorjaarsdag, maar de speeltuin is erg verlaten. ,,Normaal is het wel wat drukker’’, vertelt Tygo.

,,Zeker op woensdagmiddag, dan zijn er veel kinderen van de basisschool. En daartussen lopen altijd wel wat bruggers.’’

Meer nieuws uit Haarlemmermeer

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.