Stripkookboek om van A tot Z te lezen

'Alain Passard, de wereld van een meesterchef'.

Nanska van de Laar

Een kookboek al eens van A tot Z gelezen? Ik kom niet verder dan ’Een dag bij elBulli’ en ’Eten, drinken en slapen’, waarin Ronald Giphart zijn ervaringen uit de doeken doet over zijn stages bij De Librije en Oud Sluis.

Verreweg de meeste kookboeken - en ik heb best een aardige verzameling - staan ongelezen in de kast. Nou ja, niet helemaal ongelezen, want in ieder boek heb ik wel een favoriet recept.

Maar nu is er een kookboek dat ik in één keer verslonden heb: ’Alain Passard, de wereld van een meesterchef’. Een boek dat je kennis laten maken met de beroemde drie sterrenchef van restaurant L’Arpège in Parijs. En wel in stripvorm. De chef, die ook wel de groentegod wordt genoemd, liet zich een tijd lang volgen door de Franse striptekenaar Christophe Blain. Die heeft zijn ervaringen vertaald naar tekeningen die de lezer meeneemt in de wereld van Passard. En daarbij wordt niet alleen een kijkje in de keuken gegeven - dat ook inzicht heeft in hoe Passard werkt -, maar ook in de moestuinen van de chef. Daar groeien zijn groente en fruit, alles biologisch geteeld, die hij gebruikt voor zijn keuken. En voert hij ook testen uit, want Passard gaat voor de beste kwaliteit. Dus kweekt hij knollen in zowel zijn tuin in de Sarthe als die in de Manche en die bij Mont St. Michel en keurt hij die op hun smaak.

En natuurlijk ontbreken ook de recepten niet. Die zeker ook voor de doorsnee thuiskok te maken zijn. Passard gebruikt geen moeilijk verkrijgbare ingrediënten en de beschrijving van de bereiding is helder en duidelijk. En is bovendien ook nog eens verbeeld door Blain. Die enige humor niet schuwt in zijn strip. Nog nooit zo gelachen eigenlijk om een kookboek. Maar bovenal schetst Blain op bijzondere wijze een portret van deze meesterchef. En nu toch maar eens sparen om ooit eens in Parijs te kunnen proeven van de kunst van Passard. Tot die tijd vermaak ik me achter mijn eigen kachel met zijn recepten.

’Alain Passard, de wereld van een meesterchef’; uitgeverij Terra; 19,99 euro.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.