Schaatsen in de regen drukt de pret niet

Lekker schaatsen bij Winter Village.© Foto United Photos/Rob van Wieringen

Paul Lips
Hoofddorp

Het is druk tijdens de opening van Winter Village op het Raadhuisplein. Op de baan wordt al flink geschaatst door kinderen, terwijl fans van Danny Froger de teksten woord voor woord meezingen.

Glühweintje of warme chocolademelk erbij en het mooie begin is er.„Hoofddorp, we gaan er een feestje van maken. Kom op!”, zegt Froger, die vervolgens ’All night long’ inzet, de hit van Lionel Richie. Dikke sjaal om de nek want het is aardig fris op het plein. Maar dat mag de pret niet drukken. Een groepje heren is al aan het bier, want het is tenslotte al twee uur geweest.

Winter Village blijft de hele periode van donkere dagen op het Raadhuisplein, maar liefst tot en met 14 januari. Er kan gezellig geschaatst worden. Los, of met behulp van de kunststof ’zeeleeuwen’, die dezelfde functie vervullen als de stoel van weleer. Noren zijn niet toegestaan, iedere deelnemer krijgt een paar schaatsen uitgereikt bij de houten skihut. Voor zeven euro mag je twee uurtjes op de baan. Willem is een van de toezichthouders. Hij draagt een goed zichtbare, oranjekleurige jas. „Ik let goed op dat iedereen die de schaatsbaan betreedt handschoenen draagt. Dat is verplicht. Want ook al merk je het niet in eerste instantie, het kan hier toch behoorlijk koud zijn. Verder vegen we het ijs, zorgen we dat er scheuren worden hersteld, en houden we algemeen toezicht.”

Spetteren

Het is raar weer deze zaterdagmiddag. Net scheen de zon nog, nu begint het te spetteren. „Het gaat regenen, maar daar gaat niemand dood van hè”, lacht Danny Froger, die de Ramses-klassieker ’Laat me’ inzet, maar dan in een uptempo gypsie-uitvoering.

Lois en Rosa - beiden 11 jaar - zijn twee ’diehards’ die blijven doorschaatsen, ook al komt het met bakken uit de hemel. „Niet erg hoor, we komen uit Nieuw-Vennep en we hebben het naar ons zin”, lachen ze. Op de vraag of ze een volgende keer wéér zullen komen klinkt het enthousiast: „Zéker!’ „Ik ken de kroegen, kathedralen, van Hoofddorp tot aan Maastricht”, zingt Danny Froger ondertussen. Zo nu en dan houdt hij de microfoon voor de mond van een van de aanwezigen, die gezellig een regeltje meeblèren.

Danny Froger heeft wel meer grappige tekstvariaties deze middag. Bij de Hazes-evergreen ’Zij gelooft in mij’ zingt hij: „Ik ben weer blijven hangen, óp de ijsbaan, zo’n nacht, ze weet het, heb ik nooit genoeg...’

Danny Froger vindt het leuk om te gast te zijn bij Winter Village. „Superleuk om dit te doen. En de mensen deden goed mee. Er zijn er toch nog een hoop gekomen, ondanks de wind en regen. Ik vind het hartstikke mooi dat er in Nederland steden zijn waar ruimte is voor zo’n ijsbaan als deze. Ze doen dat toch maar.”

Collega-zanger Patrick Willemse heeft inmiddels de microfoon, de regen wil blijkbaar per se dat het feestje in het water valt. Lois en Rosa schaatsen ondertussen vrolijk door.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.