'Balorige opmerking' wordt D66’er Merijka Setz fataal

Redacteur Haarlem
Haarlemmermeer

Raadslid Merijka Setz is met onmiddellijke ingang uit de fractie van D66 gezet. Vanwege een ’balorige opmerking’ waarvan iedereen toch kon weten dat die niet serieus bedoeld was, zegt ze zelf. Haar fractievoorzitter Denise Abbas ziet dat heel anders: ,,Je hebt dingen in de politiek die je absoluut niet kunt doen. Daar gelden politieke spelregels voor’’.

Het begon allemaal afgelopen donderdag met het politieke geharrewar rond de benoeming van Dave Bakker tot fractieassistent van Forza. Toen de partij in de gaten kreeg dat er waarschijnlijk geen meerderheid voor zou zijn, gingen Paul Meijer en Michel van Dijk hun collega’s langs om alsnog voldoende steun voor Bakker te krijgen.

Van Dijk nam D66 voor zijn rekening. Daar zei Setz op een gegeven moment dat ze Bakker wel wilde steunen, als Forza alsnog excuses zou maken voor de aangifte wegens smaad twee jaar geleden tegen haar zoon Julius Lindenbergh.

Lindenbergh had als raadslid van De Betrouwbare Partij in een recensie van het partijprogramma van Forza gezegd dat hij leden van die partij in de wandelgangen van een verkiezingsdebat had horen zeggen dat ’als wij aan de macht komen, bulldozeren wij die minaretten plat’ en ’als je niet van buitenlanders houdt, moet je op Forza stemmen’. De aangifte van Forza werd overigens later geseponeerd.Volgens Setz was de eis van excuses een 'balorige opmerking' die ze nooit gemaakt zou hebben als ze had geweten wat daarvan de gevolgen zouden zijn. Volgens haar moet iedereen ook wel begrepen hebben dat die opmerking niet serieus bedoeld was.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.