’t Licht van Limburg

Kerstdecoraties in de Fluweelengrot. (Foto: Joost Brantjes)

Kerstinkopen doen in de versierde Fluweelengrot. (Foto: Joost Brantjes)

Het verlichte reuzenrad op het Vrijthof. (Foto: Joost Brantjes) 

Maastrichtse kruidenmosterd van Adriaan de Smaakmaker. (Foto: Joost Brantjes) 

Uitzicht over de Maas vanaf De Hoge Brug.  (Foto: Joost Brantjes) 

IJsbaan op het Vrijthof. (Foto: Joost Brantjes)

Bethlehm uit zand in de Wilhelminagrot. (Foto: Joost Brantjes) 

Kerstdecoraties in de Fluweelengrot. (Foto: Joost Brantjes)

1 / 8
Mirjam van Twisk
Maastricht

Tijdens de advent rijden elk weekend talloze bussen vanuit Nederland naar de grote Duitse Weihnachtsmärkte. Maar om in kerststemming te komen, hoef je de grens niet per se over. Ook in Zuid-Limburg wordt groots uitgepakt.

'Volg het licht', zegt Cor Halmans. De gepensioneerde militair wijst op de met lichtjes versierde guirlandes die de straten in kerstsfeer brengen. Er blijkt een echte lichtroute te zijn. „Kom je met de trein naar Maastricht, dan leiden de kerstlichten je van het station naar de vier belangrijkste pleinen van onze stad: Vrijthof, Markt, Plein 1992 en Onze-Lieve-Vrouweplein.”

Op het laatste plein zijn alle rieten terrasstoelen bezet, hittestralers houden het publiek in december warm. Er klinken flarden Vlaams, Duits en Frans. Het valt op dat mensen de moeite hebben genomen zich netjes te kleden. Maastricht ligt zichtbaar dichter bij Italië dan de rest van Nederland.

De kerstverlichting is er in allerlei vormen. Er is bepaald niet beknibbeld op de versiering. IJssterren, kerstballen en kroonluchters vrolijken de kinderkopstraatjes op. In al die straatjes kun je in kleine, onafhankelijke winkels originele cadeaus scoren. Van chique chocolaatjes van Benoît Nihant tot versgebrande koffie of doppinda’s van Maison Blanche Dael. Boeken koop je in de dertiende-eeuwse Dominicanenkerk, waar de hoogste verdieping je dichter bij de gewelven brengt. In het Jekerkwartier haal je bij Adriaan de Smaakmaker huisgemaakte kruidenmosterd of chutneys. Vrienden die van een borrel houden, schenk je een fles Bitter Bobbelke uit sjinkerij de Bóbbel. Een heerlijke plek ook voor een eindemiddagdrankje.

Licht

Op het Vrijthof, Vriethof in het Limburgs - het straatnaambordje is tweetalig -, staat het reuzenrad opgesteld. Maar je kunt er ook schaatsen op de ijsbaan of van een lange glijbaan roetsjen. In kraampjes wordt glühwein geschonken. Om niet te snel teut te zijn, gaan wafels en worsten over de toonbank. Ook op het Vrijthof zitten de terrassen van cafés als Monopole en In Den Ouden Vogelstruys vol. In het Museum aan het Vrijthof laat de tentoonstelling Licht zien hoe verschillende kunstenaars zich hebben laten inspireren. Er zijn zwart-witfoto’s van Hans Rietveld, lichtsculpturen en kroonluchters.

Circa 13 kilometer naar het oosten claimt Valkenburg dé kerststad van Nederland te zijn. Daar is tussen 14 november en 4 januari zo veel georganiseerd, dat CNN de stad vorig jaar in de Top-10 van World Christmas Destinations opnam.

In de dit jaar geopende grot MergelRijk ’vertellen’ uit mergel gemaakte beelden over de geschiedenis van Zuid-Limburg. Ook toont Gert van der Vijver, de mergeltovenaar, op film hoe je met fijn zand bijbelse voorstellingen tot leven brengt door het zand over een lichtbak uit te strooien. Afdalend naar het centrum kun je overdekt je kerstinkopen doen in zowel de Fluweelengrot als in de Gemeentegrot.

In die laatste is zelfs de grootste ondergrondse kerstmarkt van Europa, vorig jaar door 170.000 mensen bezocht. In een verlicht en versierd gangenstelsel van in totaal 1 kilometer staan kramen met kerstdecoraties en met wat je maar voor je geliefden zou willen kopen: ook juwelen en parfum, portemonnees en pantoffels. Het publiek is internationaal. Zelfs uit Engeland komen bussen met toeristen die een week lang Nederlandse en Duitse kerstmarkten bezoeken.

Kerststal

In de Wilhelminagrot zullen deze toeristen tevergeefs naar kraampjes zoeken. Daar staat immers de kerststal opgesteld. Die is uit zand gecreëerd, heel veel zand. Wel tienduizend kruiwagens vol. Ruim twintig carvers zijn dertig dagen lang met scheppen en troffels aan de slag geweest. In de hoge centrale hal is Bethlehem nagebouwd. De kunstenaars zijn erin geslaagd 65 mensfiguren uit zand te maken. Ook de kamelen zien eruit alsof ze ieder moment op kunnen staan.

Tot 4 januari kun je in Valkenburg de Route d’Amuse lopen. Er zijn drie verschillende trajecten. Onderweg wordt vijf keer gestopt voor een amuse. Er doen genoeg cafés en restaurants mee om gezonde concurrentie te garanderen; met een plak leverworst met een vlaggetje zullen ze zich er niet vanaf maken.

Is wandelen je te langzaam, dan schrijf je je in voor de Santa Run op 17 december. Dan kun je in een kerstpak 5 kilometer rennen voordat de Christmas Parade van start gaat, de verlichte optocht die elke woensdag- en zaterdagavond in de adventstijd plaatsvindt. Behalve het verbranden van calorieën steun je ook de voedselbank.

Afscheid van Valkenburg nemen we in Santa’s Village op het Theodoor Dorrenplein. Met gloeiwijn onder de grootste zingende kerstboom van Europa zit het warming-upweekend erop. Laat Kerstmis maar komen!

Wat & Waar

Maastricht ligt op 179 kilometer van Utrecht. De rechtstreekse trein doet er nog geen twee uur over.

Meer info over Maastricht, Valkenburg en de kerstmarkten op: www.vvvmaastricht.nl

www.magischmaastricht.nl

www.funshopgids.nl

www.lestables.nl www.kerststad.nl

www.santaclausrun.nl.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.