Nieuwe laagdrempelige kunstgalerie in Haarlem

Liedeke Felix (boven), Joke Kokkelkoorn en Mik Schous met de mascotte van de Kunstkelder, de fiets van Ron Felix. Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Leontien van Engelen
haarlem

We staan in de Drossestraat bij de etalage van Raaks Halle. Liedeke Felix, beeldend kunstenaar, en Joke Kokkelkoorn, schilder, beklimmen de befaamde stapelfiets van Ron Felix. De tweewieler is de mascotte voor de Kunstkelder, een nieuwe laagdrempelige galerie die Haarlem rijk is.

De Vijfhoek Kunstroute in mei gaf de aanzet. Destijds bivakkeerden hier al vijftien kunstenaars en dat beviel uitstekend. Mik Schous, de ontwikkelaar van de conceptwinkel, was te porren voor een blijvende artistieke impuls.

Twee kunstwerken komen in de etalage te hangen en zijn zichtbaar vanaf de straat. Bij elke nieuwe uitstalling worden deze vervangen. Voor het publiek het sein dat er binnen iets nieuws te beleven valt.

Laagdrempelig

Joke zegt het voor de Haarlemse kunstwereld belangrijk te vinden dat de laagdrempelige galerie nu bestaat. Er is veel vraag naar expositieruimte. Nooit weg, zo’n plek om je werk te laten zien, bekendheid te verwerven en dingen te verkopen.

Provisie

Verkoopprijzen variëren €25 tot €3000. Heb je belangstelling om een werk te kopen plak je een groene sticker op het werk. Een rood stickertje betekent ’verkocht’. De kunstenaars werken samen en maken reclame voor de Kunstkelder. In de verkoopprijs is vijftien procent provisie opgenomen, bedoeld om de huurprijs op te brengen. ,,Hier zijn de kunstenaars zelf galeriehouders en hebben baat bij lage kosten en eenvoud.’’

Opening

De Kunstkelder is in augustus op zaterdag en zondag geopend tegelijk met de conceptstore (Drossestraat 2). De officiële opening is zondag om 15.30 uur. Met ingang van september is de galerie elke week open van woensdag tot en met zondag van 11 tot 18 uur.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.