Chinese Qoros trekt zich terug uit Europa

De Chinese autobouwer Qoros, enkele jaren geleden met veel bombarie aangekondigd, trekt zich voorlopig van de Europese markt terug. Het merk richt zich voorlopig op de eigen thuismarkt.

Qoros Automotive stond sinds de oprichting van het merk elk jaar op de Autosalon van Genève. Dit jaar zal dat niet het geval zijn, volgens een insider. De afwezigheid in Genève geeft volgens hem aan dat Europa voorlopig niet meer op de prioriteitenlijst staat van het merk.

De Chinezen vinden de tijd nu niet rijp om in Europa te blijven investeren. Dat betekent echter niet dat Qoros nooit terug zal keren in Europa. Het merk zegt tijd nodig te hebben om de ingeslagen koerswijziging uit te werken. Qoros gaat zich namelijk vol richten op de ontwikkeling van elektrische auto’s, iets waar het merk in het verleden niets van moest weten.

Dat het rommelt bij Qoros blijkt ook door het vertrek van de 60-jarige topman Phil Murtaugh. Persoonlijke redenen liggen aan zijn vertrek ten grondslag. Murtaugh verlaat Qoros eind deze maand, terwijl hij pas in februari 2015 in dienst kwam bij de autobouwer. De Chinees Anning Chen neemt eind januari de rol van Murtaugh over als topman (CEO).

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.