Sentimenten voeren de boventoon

Ineke Berkhout

Deze thriller vormt het slotdeel in de trilogie rond privédetective Brenna Spector waarin verleden en heden weer samenkomen.

Brenna heeft hyperthymesia, een neurologische afwijking waardoor ze nooit meer iets kan vergeten. Tot in detail onthoudt ze wat ze ooit heeft gedaan of gegeten. Handig in haar werk als speurder, maar de talloze herinneringen die ongewenst naar boven komen zijn voor haar en de lezer vermoeiend.

Het obsessief zoeken in de vorige twee delen naar haar zus Clea (17), die 28 jaar geleden spoorloos verdween, heeft haar haar huwelijk gekost. Maar ook dochter Maya (13) raakt hierdoor van haar vervreemd; ze vindt dat haar moeder meer aandacht heeft voor de verdwenen tante dan voor haar.

Dan wordt Maya ontvoerd en wordt alles en iedereen gemobiliseerd om dochter en dader te traceren. Deze twee zoektochten beslaan een fors gedeelte van het boek.

De bijbehorende sentimenten zijn logisch, maar worden breed uitgemeten en voeren de boventoon. Met daar bovenop de continu opborrelende herinneringen van Brenna aan haar ex-man en dochter. Dit gaat ten koste van de spanning die vooral ligt bij de ongeruste ouders.

De enige afwijkende en heerlijk nuchtere in de drama-opstelling is van Trent, Brenna’s it-specialist.

Alison Gaylin: Blijf bij me. Vert. Harmien Robroch. € 19,99. Uitg. De Boekerij.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.