Markt Hoofddorp: ’Die boycot waait wel over’

Joost Veenstra
Hoofddorp

Blom koopt geen goedkope groenten en fruit bij de groothandel, maar kiest voor kwaliteit. Groenten en fruit koopt hij in bij Molenaar in Haarlem of hij gaat naar de Jan van Galenstraat in Amsterdam. ,,Een kist tomaten van vijf kilo kost normaal tussen de drie en vier euro. Nu betaal je er slechts één euro voor. Ik heb ze niet gekocht.’’

Rusland boycot de import van levensmiddelen uit Nederland. Het gaat hierbij om groenten, fruit, vlees en zuivelproducten. Nederlandse groothandelaren blijven nu echter wel met veel groenten en fruit zitten. Volgens het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) lijdt slechts 0,1 procent van de Nederlandse markt eronder. Op de markt in Hoofddorp merken ze er dinsdagmiddag ook niet veel van.

Rusland importeert ook geen vis meer uit Nederland. De Spakenburgse visboer Maurice Bannink staat met zijn viskraam op de markt. Hij merkt niets van de boycot. ,,Nog niet in ieder geval’’, zegt hij. ,,Ik denk ook niet dat ik er last van krijg. Al weet je natuurlijk niet hoe Rusland de boycot doortrekt.’’

Plofkippen

Net als voor groenten, fruit en vis geldt de boycot ook voor vlees uit Nederland. Maar of deze laatste boycot effectief is voor Rusland valt te betwijfelen. De Hillegomse keurslager Gerard van Bourgondiën heeft al twintig jaar een slagerij in het overdekte winkelcentrum in Hoofddorp. Tot op heden ziet hij nog geen verandering door het verbreken van de handelsrelatie.

,,Biologisch vlees vanuit Nederland gaat toch niet naar Rusland. Dat blijft hier. De Russen kopen eerder het vlees van ’plofkippen’.’’ Het blijft niet alleen bij biologisch vlees wat de Russen toch al niet hoeven. Voor antibioticavrij vlees is vanuit Rusland ook geen interesse. ,,Dat vlees boeit Rusland niet’’, zegt Van Bourgondiën.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.