SRH: fraude. PvdA en burgemeester ontkennen

Rinus Beusenberg van SRH. Archieffoto

Rinus Beusenberg van SRH. Archieffoto

Bart Boele
Hoofddorp

De beschuldiging van fraude door de PvdA in Haarlemmermeer is een nasleep van een uitzending van RTL Nieuws half maart. Wij plegen geen fraude, zegt PvdA-voorman Tom Horn: ,,De accountant heeft de uitgaven van alle fracties gecontroleerd en met de goedkeurende verklaring van de accountant heeft de gemeenteraad, dus inclusief de SRH, ingestemd met deze verantwoording.’’

RTL Nieuws meldde in maart dat de contributie die de individuele raadsleden aan de partij moeten betalen, uit de fractievergoeding wordt betaald. Horn heeft de volgende dag al laten weten dat dat niet waar is.

Beusenberg vroeg bij de gemeenteraad de financiële overzichten van de PvdA op. Burgemeester Weterings weigerde die stukken aan te leveren, aldus Beusenberg. Daarom stapt het SRH-raadslid nu naar de minister van binnenlandse zaken met de vraag om in te grijpen. Volgens hem legt de burgemeester de fractie van SRH beperkingen op om haar controlerende taken te kunnen uitvoeren. Beusenberg spreekt van ’georganiseerde tegenwerking’ door de burgemeester.

Fractiegelden

Horn verwijst naar de eerder uitgegeven verklaring van zijn partij. ,,Daarin leggen we uit wat hier aan de hand is. De nieuwe fractie heeft in haar eerste vergadering op 20 maart jl. reeds besloten het gebruik van de fractiegelden opnieuw onder de loep te nemen.’’

Volgens Beusenberg betaalt de PvdA privérekeningen van raadsleden uit de fractieverboeding. Niet waar, zegt Horn.

De fractie betaalt alleen het verplichte lidmaatschap van het Centrum voor Lokaal Bestuur van de PvdA, die zorgt voor ondersteuning bij het werk als gemeenteraadslid.

Besproken

Burgemeester Theo Weterings laat in een reactie weten: ,,Het klopt dat de heer Beusenberg brieven heeft gestuurd aan de voorzitter van de gemeenteraad en aan de griffie. De burgemeester heeft de heer Beusenberg geantwoord en aangegeven dat hij de betreffende stukken mag inzien in het raadhuis, zoals ook RTL de stukken daar heeft ingezien. Verder heeft de burgemeester de brieven en het antwoord gestuurd naar alle fractievoorzitters en worden deze aanstaande woensdag in het seniorenoverleg besproken.”

Er is dus geen sprake van georganiseerde tegenwerking, volgens Weterings.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.