Nieuwe functies van mode

Ad Heesbeen

Modeontwerpster Pauline van Dongen combineert mode met technologie. Ze is de eerste in Nederland die op mode promoveert. Dat doet ze in Eindhoven aan de afdeling Industrial Design van de Technische Universiteit. ,,Ik ben er van overtuigd dat in de toekomst steeds vaker elektronica in textiel geïntegreerd zal worden. Want elektronica wordt steeds kleiner en is daarmee flexibeler toepasbaar en goedkoper.”

Een jurk die met zonnecellen je telefoon oplaadt en een jas die met geïntegreerde leds licht geeft. Modeontwerpster en TU/e-promovendus Pauline van Dongen specialiseert zich in de combinatie mode en technologie. Ze wil met technologie nieuwe functies toevoegen aan mode en nieuwe manieren van expressie bieden.

Het gaat de modeontwerpster voor de wind. In 2010 studeerde ze af aan de modeacademie in Arnhem. In datzelfde jaar startte ze haar eigen modelabel en werd ze internationaal bekend door haar ontwerp van de eerste 3D-geprinte schoenen die ze ontwikkelde in samenwerking met Freedom of Creation. Haar kledingontwerpen worden inmiddels over heel de wereld getoond.

Deze maand was ze in Austin, Texas waar ze een van de finalisten was van de Wearable Tech Award van het SXSW Festival. Vernieuwing

In haar werk focust Van Dongen zich op het onderzoeken van hightech-materialen en het combineren van technologie met traditionele technieken. Door technologie en mode te verbinden, wil Van Dongen niet alleen nieuwe functies aan kleding toevoegen, maar ook het modevak vernieuwen. ,,Mode gaat over vernieuwing, maar de mode-industrie zelf is al decennia lang hetzelfde. Die is niet bereid veel geld en tijd te steken in veranderingen”, constateert ze. ,,Maar er is al heel veel mogelijk. Met 3D-scannen bijvoorbeeld kun je een perfect passend pak maken waar je lang plezier van hebt. Terwijl een massaal geproduceerd shirt na een paar keer dragen in de prullenbak belandt. Op den duur hoop ik dat we alleen nog kleding maken die nodig is en dat we voorkomen dat we ladingen weggooien. ”

Sinds september vorig jaar is Van Dongen de eerste Nederlandse promovendus op gebied van mode. Haar promotie-onderzoek vindt plaats binnen het thema ’Wearable Senses’ van de afdeling Industrial Design aan de Technische Universiteit Eindhoven. ,,Ik ben gehouden aan het geven van lezingen en het schrijven van een paper. Maar mijn promotie-onderzoek is geen theoretisch onderzoek”, verklaart Van Dongen. ,,Het is een ontwerpend onderzoek. Met mijn ontwerpen onderzoek ik de ruimte tussen lichaam en kledingstuk en de verhouding tussen lichaam en omgeving. Door de combinatie van technologie, kun je kleding maken die informatie geeft over jouw omgeving of over jouw lichaam. ”

Bij Wearable Senses combineren ze onderzoek en onderwijs gericht op mode, technologie en duurzaamheid. ,,Onze studenten en promovendi richten zich op de ontwikkeling van interactieve producten, systemen en diensten die worden gedragen op of in de buurt van het lichaam’’, benadrukt dr. Oscar Tomico, projectleider van Wearable Senses. ,,Ze maken draagbare items waarin ze betekenisvolle technologische toepassingen verweven. Daarbij draait het altijd om verbetering van het persoonlijk of maatschappelijk leven. We proberen producten en systemen te ontwikkelen die zinvolle feedback geven, waardoor ze iets voor mensen kunnen betekenen. Die mensen communicatiever en gezonder kunnen maken of efficiënter kunnen helpen.”

Multidisciplinair

Er wordt gewerkt vanuit een praktische, multidisciplinaire aanpak in een open, atelierachtige werkomgeving. ,,Iedereen die iets kan toevoegen is welkom om mee te werken. We werken op allerlei niveaus. We kijken hoe producten gedrag kunnen meten, hoe we harde elektronica kunnen combineren met zachte materialen, vakmanschap kunnen combineren met innovatieve technologie, functionaliteit met mode, doe-het-zelf met massa-productie. Daarbij is niet ’n probleem het startpunt, maar het ontdekken van nieuwe mogelijkheden. We experimenteren, proberen en ervaren, liefst zonder een eindpunt in gedachten te hebben. ”

De komende jaren gaat Van Dongen in de inspirerende omgeving van Tomico aan de slag. ,,Ik ben er van overtuigd dat in de toekomst steeds vaker elektronica in textiel geïntegreerd zal worden. En door de vele gadgets en accessoires die op de markt komen, zoals de Google-bril en de slimme horloges, zijn mensen minder huiverig voor het dragen van elektronica.” Ze ziet ook andere mogelijkheden in de toekomst als zelfreinigende shirts of kleding waarvan de vezels uit elkaar gaan staan als het warm wordt. ,,Maar belangrijk voor mij is dat het niet blijft bij prototypes. Tijdens mijn promotieonderzoek wil ik de samenwerking met bedrijven en technici verder uitbreiden en mijn onderzoek verdiepen zodat het ook komt tot goed werkende mooie kledingstukken die verkocht kunnen worden. En die moeten mijn handschrift dragen. Mode begon ooit als ambachtelijk handwerk gemaakt met liefde en verfijning. Die kwaliteit wil ik er ook met elektronica in houden.”

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.