'Sloep en Slaap', wat 'n geluk

De Koppel bij Rijpwetering. (Foto: Marijn Kramp)

Verfrissende duik in het Vennemeer. (Foto: Marijn Kramp)

Karen van de Ven, van Bed & Breakfast Hertog-Inn, op de steiger voor de deur van haar monumentale boerderij. (Foto: Hielco Kuipers)

Als de dure sloep goed vast ligt, is het beter slapen. (Foto: Marijn Kramp)

Het varen gaat verrassend gemakkelijk. (Foto: Marijn Kramp)

1 / 5
Mirjam van Twisk

Pure mazzel. Juist op de dag dat we de jachthaven van Marina Rijnsburg binnen rijden melden zowel KNMI als Weeronline dat we twee topdagen krijgen. Weercijfers van 10 en 9! Als we dat sloepvaren onder de knie krijgen staat niets een ontspannen minivakantie op het water in de weg.

Lia Remmelzwaal van Marina Rijnsburg ontvangt ons in de jachthaven aan de Noordwijkervaart in Rijnsburg. De jachthaven verhuurt al jaren sloepen voor een of meer dagen, maar sinds kort is de service uitgebreid en biedt Lia onder de naam Sloep en Slaap meerdaagse tochten in het Hollandse plassengebied aan met overnachtingen in pittoreske Bed & Breakfasts in de streek.

Bij een kopje koffie neemt ze de vaarregels globaal door. Ook krijgen we een map aangereikt met daarin praktische informatie over de sloep, maar ook waterkaarten en - niet onbelangrijk - een korte kennismaking met alle restaurants langs het water.

Lia laat op de kaart zien hoe de voorgestelde vaarroute loopt. Als we stief doorvaren zijn we in ongeveer vier uur op onze overnachtingsplek, de Hertog Inn in Rijpwetering aan de gelijknamige vaart. Maar stief doorvaren is niet de bedoeling. We willen alles uit deze dag halen en hebben geen haast. Dus besluiten we eerst een klein ommetje in Leiden te doen. De historische stad heeft na Amsterdam het meeste water binnen haar stadspoorten. Daar moeten we van profiteren.

Zelfvertrouwen

Het varen gaat verrassend gemakkelijk. We zijn snel gewend aan de sloep die wendbaarder is dan we dachten. Wat zien de grachten, de kades met terrassen en de historische gevels er mooi uit vanaf het water. We verbazen ons erover hoe relaxt het is, zo voortkabbelen op een boot. Zelfs midden in de stad maakt het zachte gebrom van de motor, de wind om het hoofd en zon in het gezicht loom.

Dan is het tijd om naar de Kagerplassen te varen. Daar kunnen we vast wel ergens een verfrissende duik nemen en misschien een hapje eten bij de Kaagsociëteit, of bij een van de vele andere restaurants langs het water.

Via de Zijl bereiken we het vaargebied dat vanwege zijn vele eilanden en het prachtige Hollandse landschap bij uitstek geschikt is voor sloepen. Zeilers kunnen het beter een plas verderop zoeken, op het Braassemermeer. Dat uitgestrekte open water lijkt op hun lijf gesneden.

Na een fijne lunch en dito duik varen we rustig richting onze overnachtingsplek in Rijpwetering. We kunnen aanmeren voor de deur van de monumentale 17de eeuwse boerderij, waarin onze B&B is gevestigd. We leggen de boot vast met het hangslot. Knopen zijn nog niet zo 'ons ding'. En met een huursloep van 32.000 euro wil je toch rustig kunnen slapen.

Karen van de Ven van Van Hertog-Inn ziet ons stuntelen en doet een vergeefse poging ons de mastknoop te leren. Van de Ven is een watersporter bij uitstek. Als onze gastvrouw de sloep met mastknopen heeft vastgelegd, gaat ze ons voor naar de paardenstal. Die is prachtig verbouwd tot twee sfeervolle slaapkamers met badkamer en een keuken annex woonkamer. Boven in de boerderij heeft ze nog een aantal gastenkamers, allemaal in een andere stijl ingericht.

Gevangenis

Van de Ven is de B&B negen jaar geleden begonnen. Gaandeweg volgden meer verbouwingen en breidde de bedrijvigheid zich uit. De grote keukentafel is, net als de immense zitkamer, te huur voor vergaderingen. De gastvrouw geeft kookworkshops en organiseert handwerkkringen.

Nadat is genoteerd hoe laat we willen ontbijten stappen we weer in de boot voor een klein overtochtje naar het dorpscafé annex restaurant De Vergulde Vos. De boerderij, waarin het restaurant is gevestigd, is zeker zo oud als die van Van de Ven. Op de weg naar Leiden langs de plassen kwam hier vroeger veel volk langs. In het pand huisde sinds 1600 dan ook een herberg, waag en regthuys met gevangenis.

De zaak op het hoekje van de Ripselaan zit vol. Een stel frisse Ripse jonge vrouwen bestiert de zaak alsof het hun huiskamer is. Snel, vrolijk en kordaat voorzien ze het volle terras van het soort gerechten waar je na een dag op het water zin in hebt. Dus geen ingewikkelde kleine liflafjes, maar een mooie rib-eye met asperges, een vers visje of een aantrekkelijke dagschotel. Smakelijk en zeer scherp geprijsd. We begrijpen heel goed dat het hier zelfs op een doordeweekse avond zo druk is.

Uitbuiken doen we op het water, een ommetje in de avondzon. Passeren wat zwemmende kinderen bij een rijtje woonboten, halen twee kanoënde mannen in, bewonderen een koppel ganzen dat naast onze boot opstijgt en proberen te achterhalen welke roofvogel we boven een eilandje zien vliegen. Veel meer reuring dan dat is er eigenlijk niet, zo 's avonds op de plassen. We worden er stil van. ,,Het lijkt alsof we al heel lang weg zijn hè mamma'', zegt zoon Mart. ,,Ja'', zeg ik. ,,En morgen hebben we nog een hele dag!'' Wat een geluk.

Wat & Waar

Marina Rijnsburg biedt een tweedaags en driedaags Sloep en Slaap-arrangement aan in Leiden en het Zuid-Hollandse plassengebied. Twee dagen varen met een onvernachting in een luxe Bed & Breakfast, inclusief ontbijt voor twee personen, kost doordeweeks 395 euro. In het weekeinde is het wat duurder.

Voor meer informatie zie: www.marinarijnsburg.nl

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.