Zanger Bertje Vissers schittert in WK-finale met Cruijff

Bender-mannen Tom Bak, Bart Tuinman en Bert Vissers in de videoclip van ’Wonder’. Jos Caspers ontbreekt in de clip. Foto’s Hans Vissers

Bert Vissers en Evert ten Napel.

Feestelijke opening van een fabriekscomplex van de Vicon in 1955.

1 / 3
Wessel Mekking
haarlem/nieuw-vennep

Hij voetbalt met iconen als Coen Moulijn, Marco van Basten en Johan Cruijff. In de WK-finale tegen Brazilië maakt Bert Vissers de winnende treffer. Voor de Haarlemmer (49) gaat eindelijk een jongensdroom in vervulling.

Vissers doet dat in de zelfgeschreven single ’Wonder’ van zijn band Bender. Ongeveer twee jaar geleden bracht de groep van zanger Bert Vissers, gitarist Tom Bak, trompettist Bart Tuinman en contrabassist-zanger Jos Caspers z’n eerste album uit. Het aantal optredens neemt toe en de tweede druk van duizend cd’s is aanstaande. Met het uitbrengen van een door Martin Nijdam geproduceerd voetbalnummer hoopt Bender op meer bekendheid.

Maar het is niet zo dat de band grote concessies doet. Hun kleinkunstmuziek is te vergelijken met die van Stef Bos en wijlen Bram Vermeulen. De voetbalsong van Bender is dan ook geen Wolter Kroes-achtig feestnummer. ,,Geen holadiee. Het is een echt Bender-lied, het gaat niet de verkeerde kant uit’’, omschrijft Vissers het zelf. ,,Ook in dit liedje probeer ik een gevoel uit te drukken. Het gaat over de droom om in het Nederlands elftal te spelen. Net als veel andere jongetjes had ik die droom ook. En eindelijk komt die uit’’, lacht Vissers.

En als je dan toch een voetballied maakt waarom, zou je dan geen beroemde voetbalverslaggever vragen het commentaar bij de zogenaamde finale in te spreken? ,,We dachten al heel snel aan Evert ten Napel’’, vertelt Vissers. Ze belden diens manager en het was vlot geregeld. ,,Een week later zaten we in Everts huiskamer in Ermelo. We zijn blij met hem. Iedereen kent hem. Van zijn commentaar op radio en tv of van de voetbalgames’’, weet Vissers. Ten Napel paste maar één ding aan de tekst van Vissers aan. Hij maakte van Bert namelijk Bertje. ,,Eigenlijk zo logisch, het gaat immers om een jochie uit de C1 dat een droom heeft.’’

Als jongetje voetbalde Vissers bij BSM in Bennebroek. Ook een aantal van zijn toenmalige teammaatjes komt voor in de tekst van Wonder. Ook Nieuw-Vennep speelt een rol in het liedje. Tot groot enthousiasme van een groep dorpsbewoners. Ook wel weer grappig, vindt Vissers, aangezien hij in het liedje juist tegen de keeper van Nieuw-Vennep scoort. Maar Vissers kan in het dorp waarschijnlijk toch niet zo veel kwaad doen, aangezien hij een zoon is van Joop en neefje van Herbert, grondleggers van de Vicon-fabriek, zie artikel hieronder.

Eén van Bert Vissers’ dromen is uitgekomen. Maar hij heeft nog meer dromen; hij hoopt ooit meer tijd te kunnen besteden aan Bender. Maar of de muziek van de Haarlemse groep een groter publiek bereikt of niet; het mooiste compliment heeft de band al binnen. Zo hadden ze de eer te mogen spelen op het sterfbed van de moeder van een fan. ,,Het mooiste is iets losmaken bij mensen. Als je hoort dat ze naar onze liedjes luisteren en het gevoel hebben dat het over henzelf gaat.’’

Meer info op www.bendermuziek.nl.

’Vicon-fabriek was soort familie’

De landbouwwerktuigenfabriek aan de Hoofdvaart heeft al lang niet meer de naam Vicon (Vissers Constructie Nieuw-Vennep). Maar wie in Nieuw-Vennep Vicon zegt, kan nog steeds rekenen op enthousiaste reacties.

,,Het was een heel mooi bedrijf, waar nog steeds over wordt gesproken’’, weet ook Bert Vissers, zanger van Bender. Onder leiding van zijn vader Joop en ooms Bas en Herbert groeide Vicon uit tot een begrip en een grote speler.

In de Vennepse fabriek werden meer dan twee miljoen landbouwwerktuigen gemaakt.

Bert Vissers’ vader Joop nam de verkoop van machines in het buitenland voor zijn rekening. ,,Als directeur buitenlandse markt heeft hij ongelofelijk veel gereisd’’, weet Bert. Hij herinnert zich de talrijke diploma’s die zijn vader kreeg voor het passeren van de evenaar. ,,De Vicon-kunstmeststrooiers zie je over de hele wereld’’, weet Bert, die twee boeken over de Vicon-historie erbij heeft gepakt.

,,Het was ook een van de eerste bedrijven met een maatschappelijk werker. Vicon was een soort familie’’, ervoer Bert ook tijdens de receptie/reünie waarbij het eeuwfeest werd gevierd.

Als jongetje ging hij weleens mee naar de fabriek. Ook tijdens de sportdagen van de fabriek banjerde Bertje rond. Maar werken bij Vicon deed hij nooit. ,,Op de een of andere manier is die gedachte nooit bij me opgekomen.’’ Wat Bert gemeen heeft met wijlen zijn vader is de liefde voor het bedenken van dingen. De Haarlemmer publiceerde kinderboek ’Jantje en het helikoptertje’ over een jongetje dat een schroefje vindt. ,,Dat verhaal hebben we ooit samen bedacht. Fantaseren en nadenken over wat je met iets kan doen; dat waren typisch dingen voor mijn vader.’’

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.