Olympisch goud blijft obsessie voor Grol

ANP
RIO DE JANEIRO

Vijftien jaar lang leefde Henk Grol voor dat ene doel: goud op de Olympische Spelen. Na donderdag is duidelijk dat het er definitief niet van gaat komen.

Na bronzen medailles in Peking (2008) en Londen (2012) ging de Veendammer in Rio de Janeiro in zijn tweede partij onderuit tegen de Fransman Cyrille Maret. „Ik heb hier, sinds ik judo, iedere dag voor geleefd. Het is klaar”, zei een ontgoochelde Grol, die 31 jaar is en een nieuwe olympische cyclus niet ziet zitten. „Dat kan mijn lichaam niet meer aan.”

En dus zal Grol vooral herinnerd worden als de man van ’net niet’. Als de judoka die zijn tegenstanders soms binnen no time op hun rug kon leggen, vaak in de steek werd gelaten door zijn lijf, en op het hoogste internationale niveau vaak imponeerde maar de hoofdprijs steeds een ander moest laten. Twee maal olympisch brons, drie keer zilver bij het WK. En drie Europese titels en andere internationale prijzen, maar daar moest je donderdag niet mee aankomen bij de judoka, die uitkomt in de klasse tot 100 kilogram.

Helemaal klaar is het wellicht nog niet. „Misschien een jaartje nog”, zei de judoka. „Dat weet ik nu nog niet. Geef me een tijdje. Maar Tokio zit er zeker niet in. Ik heb dat op mijn manier gedaan, en dit is de uitkomst. Nu moet ik eerst tot mezelf komen. Het is klaar.”

In Peking maakte Nederland op de Spelen voor het eerst kennis met de toen 23-jarige Grol. Zijn aanvallende en agressieve manier van judoën, die een tegenstander werpt als hij kan werpen, maakte veel indruk. Het kostte hem in de halve finale wel de kop. „Ik ben een onbenul”, sprak hij toen. „Ik stond riant voor. Toch zet ik weer een aanval in, neem ik risico. Dat is afgestraft.”

Vier jaar later in Londen kon hij beter leven met brons. In aanloop naar die Olympische Spelen werd hij geplaagd door blessures en was de zwaargewicht allang blij dat hij zover kwam. In Rio moest het bij de derde en laatste poging lukken, maar Grol kwam er bij de sterke Fransman niet doorheen en droop zwaar gedesillusioneerd af.

„Hij heeft wel twee olympische medailles op zijn naam en dat kunnen niet veel judoka’s zeggen. Dus ik hoop niet dat hij zichzelf nu als falend judoka ziet”, sprak bondscoach Maarten Arens. Grol had er direct na zijn aftocht geen boodschap aan.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen