Bijna 3000 onderscheidingen tijdens jaarlijkse lintjesregen

Ridder-Grootkruis is de hoogste onderscheiding in de Orde van de Nederlandse Leeuw.© Kanselarij der Nederlandse Orden

1 / 2

Op Koningsdag 2018 zijn tijdens de jaarlijkse lintjesregen bijna 3000 Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Achttien personen daarvan ontvingen een medaille in de Orde van de Nederlandse leeuw, de hoogste onderscheiding voor ’bijzondere verdiensten van zeer exceptionele aard’.

In totaal hebben 2.912 personen een koninklijke onderscheiding ontvangen. Het merendeel daarvan (2.894 personen) werd gedecoreerd in de Orde van Oranje-Nassau. Voor de Orde van de Nederlandse Leeuw kwamen slechts 18 personen in aanmerking.

1.049 vrouwen ontvingen een lintje. Het aantal onderscheiden mannen bedraagt 1.863. De provincie Zuid-Holland huist de meeste personen met lintjes en hier ontvingen ook de meeste vrouwen een onderscheiding, namelijk 211. Meer informatie, statistieken en infographics vind je hier.

Om in aanmerking te komen voor een lintje moet je worden voorgedragen. Dit jaar zijn er 3.287 voordrachten gedaan. Het is niet altijd zo dat een voordracht ook automatisch een lintje betekent. 375 voorstellen (iets meer dan 10% van het totaal bij de lintjesregen 2018) werden afgewezen.

Bekijk hier een bestand met daarin alle onderscheidingen van 2018.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.